Prve vakcine stižu do početka februara

0

Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz COVAX mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu. 

Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od strane Evropske agencije za lijekove.

Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati. U narednom periodu u isporukama se očekuju i cjepiva drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove.  

Prioritetna skupina za primanje prvih cjepiva koje stignu u FBiH su zdravstveni djelatnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba. 

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih cjepiva koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Evropskoj uniji, objavljeno je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.