Prve dionice kupio sa 11 godina. Sada slavi 90. rođendan kao 6. najbogatija osoba na svijetu.

0

Dugogodišnji predsjednik “Berkshire Hathawaya” i slavni investitor Warren Buffett u nedjelju je proslavio 90. rođendan. I dalje je pun snage i nastavlja karijeru koja traje decenijama.

Buffettov kontinuirani tržišni uspjeh donio mu je nadimak “Prorok iz Omahe”. Vrijednost njegove imovine trenutno je veća od 80 milijardi američkih dolara i jedan je od najbogatijih pojedinaca na svijetu.

Buffett je poznat po svojoj štedljivosti – svaki dan jede u McDonald'su a za doručak ne troši više od 3,17 dolara. Još uvijek živi u istoj kući u Omahi koju je kupio 1958. za 31.500 dolara. Tokom cijelog svog života posvećen je stvaranju profita.

Buffett je poznat po konzervativnom pristupu investiranju, odnosno prednost daje dugoročnim investicijama a ne brzim dobicima.

Počeo zarađivati sa 6 godina

Rođen je 1930. u Omahi, Nebraska. Drugo je od troje djece Howarda i Leile Buffett. Buffettov otac Howard bio je broker i četverostruki republikanski kongresmen, koji je porodicu preselio u Vašington 1943. godine.

Buffett je prve dionice kupio 1942. sa samo 11 godina. Budući milijarder kupio je tri dionice naftne firme “Cities Service” po cijeni od oko 38 dolara po dionici. Buffett je na kraju prodao dionice po cijeni od 40 dolara, ostvarivši profit od 2 dolara po dionici, ali naučio je važnu lekciju o strpljenju jer je cijena kasnije dosegla 200 dolara po dionici.

Sad je Buffettov savjet investitorima “nemojte slijepo pratiti tržište.”

– Novac se zarađuje dugotrajnim posjedovanjem dionica dobrih kompanija – rekao je jednom prilikom Buffett.

Čak i prije prve kupovine dionica, Buffett je počeo da zarađuje. Sa samo 6 godina prodavao je žvake u svom susjedstvu.

Budio se u 4.30 da dostavlja novine

Kada je imao 13 godina postao je dostavljač Washington Posta. Budio se svako jutro u 4.30 kako bi isporučivao novine. Nakon što je zaradio prvih 2.000 dolara sa 15 godina je kupio farmu u Nebraski za 1.200 dolara.  

Ostali načini na koje je Buffett zarađivao novac u tinejdžerskim godinama uključivali su prodaju markica i loptica za golf. S prijateljem je sklopio posao na poslovnom poduhvatu kada su kupili fliper aparate, smjestili ih u lokalne brijačnice i „od njih izgradili malo carstvo“.

Buffett je kroz poduzetništvo u djetinjstvu zaradio oko 5.000 dolara uštede (što je ekvivalent oko 53.000 dolara danas), prije nego što je navršio 20 godina.

Kasnije, nakon dvije godine rada u investicijskoj firmi svog mentora u Njujorku, Buffett se vratio u Omahu i osnovao vlastitu investicijsku kompaniju pod nazivom “Buffett Partnership”.

Postao milioner, a potom milijarder

Pokrenuo je firmu sa svega 100 dolara vlastitog novca i otprilike 105.000 dolara koje je prikupio od ukupno sedam ulagača, koji uključuju njegovu sestru Doris i njegovu tetku Alice, kao i njegovog svekrva.

Buffett je nastavio formirati dodatna partnerstva s investitorima tokom ranih 1960-ih. Do 1962. godine povećao je imovinu svojih ulagača na ukupno 7,2 miliona dolara, s vlastitim udjelom u vrijednosti preko milion dolara.

Buffett je prvi put investirao u “Berkshire Hathaway”, koji je tada bio kompanija ze proizvodnju tekstila iz Nove Engleske, 1962. godine, a u toku godinu dana postao je najveći dioničar firme.

Dionica Berkshire Hathaway dosegla je prekretnicu od 1.000 dolara po dionici 1983. godine nakon što je Buffett 1970-ih proveo niz uspješnih ulaganja u kompanije poput “Washington Post Company”, GEICO-a, “ABC Broadcastinga” i “RJ Reynoldsa”.

Godine 1985. “Forbes” procjenjuje da Buffettova imovina vrijedi milijardu dolara.

Donirao 37 milijardi dolara

Buffett se 2006. obvezao da će 85 posto svog bogatstva tokom ostatka svog života davati u dobrotvorne svrhe, prije svega u Fondaciju Bill & Melinda Gates.

Iako je donirao oko 37 milijardi dolara od 2006. godine, Buffetova imovina nastavlja rasti. Trenutno iznosi oko 81 milijardu dolara a on je 6. najbogatija osoba na svijetu.

Njegov “Berkshire Hathaway” danas posjeduje dionice u najvećim kompanijama, kao što su “Amazon”, “Apple”, “American Airlines”, “American Express”, “Coca-Cola”, “Procter & Gamble” i “General Motors”.

J. Polimac