Propala akvizicija od 27 miliona KM

0

Trgovački lanac “Fructa Trade” iz Dervente nije uplatio 27,2 miliona KM za imovinu fabrike cijevi “Unis” Dervetna u stečaju u predviđenom roku, čime pravo kupovine stiče drugorangirana ponuda.

Potvrdio je to “Glasu” novoimenovani stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović, dodavši da će obavijestiti firmu “Feromaster”, čija je ponuda od 27,15 miliona maraka bila drugorangirana.

– “Fructa Trade” nije uplatila novac, niti mi se iko iz tog preduzeća javljao. Obavijestiću drugoupisanu firmu i oni imaju 30 dana da uplate iznos koji su ponudili”, rekao je Danilović.

Dodao je da ukoliko nakon isteka mjesec dana firma “Feromaster” ne uplati ponuđeni iznos, imovina nekadašnjeg privrednog giganta ide ponovo na doboš.

Danilović, koji je na mjestu stečajnog upravnika zamijenio Lazu Đurđevića, rekao je da sva ova dešavanja odugovlače stečajni postupak, te da je pitanje kada će stečaj biti okončan.

Zašto nisu uplatili izlicitirani iznos, iako su važili za najozbiljnijeg kupca, jučer se nije moglo saznati u kompaniji “Fructa Trade”, s obzirom na to da vlasnik Duško Reljić nije odgovarao na pozive.

“Glas Srpske” je ranije pisao da je ovaj trgovački lanac otkupio 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”, čime su postali jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”.

Problemi u fabrici cijevi trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala, pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka.

Prva prodaja je propala jer nije bilo ponuda, a potom je drugo usmeno nadmetanje održano 6. juna, kada je imovina bila ponuđena za 13,5 miliona maraka i pojavila su se četiri kupca, od kojih je najbolju ponudu dala kompanija “Fructa Trade”, odnosno duplo više od najniže cijene.

Jedan od bivših radnika “Unisa” Branko Rauković rekao je ranije da je to propalo preduzeće vlasnik akcija i u jednoj litvanskoj firmi i da se i to pokušava unovčiti.

– Priča se i o nekim akcijama u Njemačkoj. Ogromna je imovina, a i kada sve to unovče, radnici od toga neće vidjeti ni fening – kazao je Rauković.