Projekat vrijedan 60 milijardi eura stoji već 20 godina, šta ga koči?

0

Planovi za zabavni park nazvan “Diznilend Bliskog istoka” ili Dubailand ostavili su zavisnike o adrenalinu razočarane jer je obećavao da će biti impozantniji od bilo kog drugog u svijetu.

Ali nekih 21 godinu kasnije, dugo očekivana atrakcija je još uvijek u izgradnji i ne pokazuje znake da će uskoro biti završena. Koncept Dubailanda u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nastao je 2003. godine da bi mogao da se takmiči sa Volt Dizni svijetom u SAD-u.

Ovaj tematski park trebalo je da bude dvostruko veći od atrakcije sa sjedištem na Floridi sa šest različitih zona – Attractions and Experience; Sports and Outdoor; Eco-Tourism; Themed Leisure and Vacation; Retail and Entertainment i Downtown.

Projekat je trebalo da košta nevjerovatnih 60 milijardi eura. Međutim, graditelji su naišli na niz prepreka. Najznačajniji je doveo do prekida građevinskih radova na pet godina 2008. nakon što je Dubai pretrpio finansijsku krizu u vrijeme globalne recesije.

Radovi na izgradnji su nastavljeni 2013. godine, ali su neki početni planovi morali da budu ukinuti u tom procesu, prenosi BIZLife.

Iako zabavni park još nije zvanično otvorio svoja vrata, neke oblasti su sada dostupne javnosti. Već 11 godina turisti mogu da posjete Dubai Miracle Garden sa više od 250 miliona biljaka, dok je IMG Worlds of Adventure sa svoja tri zatvorena rolerkostera otvoren 2016.

Kada će biti završen Dubailand?

Tačan datum završetka Dubailanda nije utvrđen, ali nedavne procjene predviđaju da će veliki dio toga biti predstavljen nestrpljivim turistima prije početka sljedeće godine. Koliko god da je veliki, dio zemlje koji će zauzeti atrakcija još uvijek je netaknuta pustinja, što dovodi u sumnju trenutne nade.

Prvobitno je bilo predviđeno da bude završen do 2020. godine, ali je finansijska kriza iz 2008. značajno utjecala na projekat. Dok su neki dijelovi u funkciji, drugi su još u izgradnji sa ciljnim datumom otvaranja 2025. godine.

Projekat ima istoriju kašnjenja zbog finansijske krize iz 2008. i rekonstrukcije projekta. Ovo sugeriše da bi moglo doći do nepredviđenih okolnosti koje bi izazvale dalja odlaganja.

Dubai ima istoriju uspješnog završetka velikih projekata. Međutim, ogromna veličina i obim Dubailanda ne čine ga jedinstvenim poduhvatom.