Proizvodnja ekoloških materijala dobija na značaju: Preradom vune do novih radnih mjesta

0

Razvoj građevinskog sektora i ulaganje u nove tehnologije otvara put većem zapošljavanju ljudi, naročito u oblasti proizvodnje građevinskog materijala. Posljednjih godina na cijeni su ekološki građevinski proizvodi poput ovčije vune, slame i drveta, koji se koriste u termoizolaciji, piše Faktor.

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal u proizvodnji ovih materijala, ali ovaj tip proizvodnje još uvijek nije dovoljno prepoznat kao isplativ i koristan.

Razvoj svijesti

Profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azra Kurtović izjavila je za Faktor da je razvoj domaće svijesti o ekološkim materijalima tek u povoju.

– Potrebno je pokrenuti pitanje certifikacije domaćih proizvođača. Proizvode je potrebno plasirati na tržište, ali za to trebaju certifikati. U početku bi se sigurno radili proizvodi za izvoz, a sa povećanjem proizvodnje dobila bi se ekonomičnija cijena i ekološki materijali bili bi pristupačniji i domaćim kupcima – navela je Kurtović.

Prema njenim riječima, u izgradnji privatnih kuća ponovo bi se mogla koristiti pečena glina za nosive elemente, te kombinacija slame, vune i maltera za termoizolaciju.

– Potrebno je podizati svijest o pasivnoj gradnji, da se vratimo našoj autohtonoj gradnji kuća – dodaje naša sagovornica.

Problem otkupa

Govoreći o ovčijoj vuni kao termoizolacionom materijalu, Kurtović je pojasnila da ona ima dobre izolacione mogućnosti, ali ju je potrebno zaštititi od vlage.

– Trenutno imamo mala stada ovaca. Moramo raditi na stalnoj edukaciji farmera u BiH, u kakvom stanju mora biti ovca za vrijeme šišanja. Vuna treba biti bez trunčica, oprana i čista. Tu su i otkupne stanice koje bi prerađivale vunu i potrebno je riješiti problem otkupa – rekla je Kurtović.

Spomenula je pogon za preradu vune u Visokom koji je rashodovan, za koji kaže da kada bi se pronašao investitor koji bi prepoznao potencijal i uložio u proizvodnju ekoloških materijala, bili bi stvoreni uslovi i za novim zapošljavanjima radnika. (Faktor)