Prodaja zgrade bez saglasnosti Vlade FBiH

0

Informacija koju je prije nekoliko dana prvi objavio poslovni portal BiznisInfo, da kompanija Energopetrol prodaje zgradu od šest spratova u strogom centru Sarajeva, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.

Riječ je o objektu u kojem je decenijama bilo sjedište jedne od najpoznatijih domaćih kompanija, u ulici Maršala Tita 36 Sarajevo.

Hermedin Zornić, predstavnik državnog dijela kapitala u Energopetrolu, potvrdio je ovu informaciju, ali je također kazao da je preglasan na sjednici Nadzornog odbora i da nije bio za prodaju.

– Od vas sam čuo za cijenu, mislim da je ona knjigovodstveno mnogo viša. Uostalom, u prizemlju zgrade je McDonald’s. Tu nisu riješeni imovinski odnosi i ne znam kako će zgrada uopšte biti prodata – rekao je Zornić za Dnevni avaz.

BiznisInfo podsjeća da je hrvatska INA danas vlasnik 88,6 posto dionica Energopetrola. Hrvatska kompanija je postala većinski vlasnik bh. firme 2006. kada je kupila udio od 67 posto.

No, početkom prošle godine INA je izvršila takozvanu dokapitalizaciju Energopetrola emisijom novih dionica. Energopetrol je tada emitirao, a INA otkupila nove dionice u vrijednosti od 131 milion KM.

Hrvatska kompanija tako je povećala svoj udio u bh. firmi sa 67 na 88 posto. S druge stane, udio Vlade FBiH tada je spao sa 22 na manje od 8 posto, a malih dioničara sa 11 na 4 posto.

Udio Vlada FBiH i malih dioničara u Energoperolu tada je drastično smanjen (zbog povećanja ukupnog broja dionica) a da oni pritom nisu zaradili nijednu marku. Podsjetimo da je Zornić svojevremeno izjavio da je bio protiv dokapitalizacije. 

INA je posljednjih godina uglavnom samostalno gospodarila imovinom Energopetrola, prodavala je i čak preuzimala.

Tako je, naprimjer, jedna Energopetrolova pumpa, u sarajevskoj ulici Hamdije Čemerlića, prošle godine pretvorena u INA-inu benzinsku stanicu.  

Prodaja poslovne zgrade u centru Sarajeva oglašena je nakon što je sjedište Energoperola prebačeno u prostorije INA-e u ulici Azize Šaćirbegović. Početna cijena iznosi 5,4 miliona KM.