Privrednici traže povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a

0

Preduzetnici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH traže povećanje „praga“ za obavezan ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 90.000 KM godišnjeg prometa. Najavljuju da će ubrzo pokrenuti  zvaničnu inicijativu za izmjenu pravne regulative.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić rekao je za portal Capital da je trenutni prag previše nizak i nepotrebno stvara troškove malim preduzetnicima.

Ako imate dva radnika, odmah ispunjavate uslove za PDV. Smatramo da nije poseban problem za državu da nam, zbog troškova knjigovodstva i paušala, izađe u susret i taj limit podigne. Za zanatske radnje to bi mnogo značilo, posebno za uslužne djelatnosti  koje imaju male promete“, navodi Bratić. On dodaje da bi ta promjena uticala i na preduzeća koja imaju manje prihode. Ona bi se u tom slučaju mogla preregistrovati u samostalne preduzetnike.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić pozdravio je prijedlog kolega iz RS. Obećao je punu podršku prilikom pokretanja inicijative.

To je vrlo realan i dobar prijedlog, koji ima našu punu podršku. Danas 50.000 KM na godišnjem nivou ne znači ništa. A povećanje limita bi obrtnicima značajno olakšalo posao“, kaže Bektić za Capital.

U Vladi čekaju zvaničnu inicijativu

U Ministarstvu finansija Republike Srpske nisu željeli da se izjasne da li podržavaju inicijativu. No istakli su da će stav imati kada je zvanično dobiju.

Za sada takvi prijedlozi nisu stigli ni u Vladu RS, niti su razmatrani na sjednicama Upravnog odbora UIO BiH.

Budžeti ne bi ispaštali

Povećanje granice predlaže i Privredna komora RS, pozivajući se na rješenja zemalja u okruženju.

U Upravi za indirektno oporezivanje rekli su nam da povećanje limita ne znači da će pojedini obveznici izaći iz PDV sistema. Time bi se samo promijenila struktura PDV obveznika.

Povećanje limita za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM na 90.000 KM  ne podrazumijeva  automatski da bi se se smanjio broj PDV obveznika. Ne bi se smanjio priliv poreza u budžete. Time bi se vjerovatno  struktura PDV obveznika promijenila, jer bi se znatno više lica dobrovoljno registrovalo“, navode u UIO BiH.

Rješenja zemalja u regionu za PDV prag

Srbija je prije tri godine povećala prag ulaska u sistem PDV-a na osam miliona dinara. To je više od 125.000 KM, dok je limit u Sloveniji 50.000 eura, odnosno skoro 98.000 KM.

Privredni subjekti u Hrvatskoj ne podliježu obaveznom plaćanju PDV-a ukoliko im je godišnji promet niži od 230.000 kuna. To je malo više od 60.000 KM.

Za razliku od njih, Crna Gora ima jako nizak PDV prag, pa su registrovani obveznici svi privrednici koji imaju godišnji promet veći od 18.000 eura, malo više od 35.000 KM.

Zakon o PDV-u BiH nalaže da je svako lice obavezno da se registruje kao poreski obveznik ukoliko ostvaruje promet veći od 50.000 KM godišnje.

Prilikom određivanja da li je pređen taj cenzus, uzimaju se u obzir sve firme i subjekti koje su pod zajedničkom neposrednom ili posrednom kontrolom.

Ukoliko obveznik posjeduje više poslovnih subjekata, registracija se odnosi na sve njih zajedno. Posebne registracije moguće je obaviti ukoliko se knjigovodstvo vodi odvojeno za svaki od njih. (Capital)