INS: Dvanaest privrednika dobilo nepovratna sredstva

0

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić danas je, u okviru programa za podršku privredi i oporavak od uticaja kovida 19, potpisao odluku o dodjeli nepovratnih sredstava sa 12 privrednih subjekata koja će biti operativna do kraja ove sedmice.

Ćosić je rekao novinarima da je ova lokalna zajednica među prvim u Republici Srpskoj, još u maju, usvojila dvogodišnji program podrške privrednim subjektima za oporavak od negativnog uticaja virusa korona, koji iznosi 530.000 KM.

“Mi smo raspisali javni poziv za dodjelu nepovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima, nezavisno da li je riječ o društvima sa ograničenom odgovornošću ili samostalnim preduzetničkim djelatnostima. Riječ je o direktnom finansijskom podsticaju u iznosu oko 120.000 KM za one koji nisu radili od 16. marta do 11. maja”, izjavio je Ćosić.

On je naveo da se na javni poziv javilo 178 privrednih subjekata sa kojima su odluke o dodjeli sredstava već potpisane u vrijednosti od 138.000 KM, dok je danas pristupilo 12 potpisnika koji su pozvani da prisustvuju ovom činu.

“Riječ je o uniformnim iznosima koji su podrška onima koji nisu radili. To su većinom ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, ali i druge djelatnosti čiji rad je bio zabranjen u periodu od dva mjeseca”, rekao je Ćosić.

Osim ove podrške, Ćosić je podsjetio na pruženu pomoć, program podrške svim privrednim i poljoprivrednim subjektima u ovoj godini, vrijedan 430.000 KM.

Ćosić je naveo da su u ovoj godini do sada podijelili 47 plastenika u vrijednosti 64.000 KM, za podršku 47 pčelara obezbijedili 13.500 KM, 30 taksista podržano je sa 15.000 KM, dok je za redovni program podrške zapošljavanja i samozapošljavanja do sada isplaćeno 40.000 KM.

Osim toga, naveo je Ćosić, Komunalnom preduzeću “Rad” isplaćena je subvencija za nenaplaćeni iznos sredstava subjekata koji nisu radili u iznosu od 30.000 KM, 30.000 KM podrške oglašivačima za neplaćanje zakupa oglašavanja, te 15.000 KM podrške za 50 zakupaca javnih površina, odnosno ljetnih bašti.

“Ovih dana, u saradnji sa jednom nevladinom organizacijom, vrši se podjela razne opreme za poljoprivredne proizvođače u vrijednosti od 21.000 KM, a sa Udruženjem `Budućnost` sa istim iznosom podrške dijelimo sjemenski materijal uz pomoć resornog ministarstva”, naveo je Ćosić.

On je istakao da je sve isplaćeno iz opštinskog budžeta koji, zbog pandemije kovida 19, takođe trpi štetu.

Ćosić je rekao da bilježe pad i poreskih i neporeskih prihoda, zbog čega njihove osnovne obaveze, kao i kapitalni projekti trpe.

“Uprkos tome nismo željeli da dozvolimo da privredni sektor trpi, željeli smo pokazati da su ovi ljudi naši poslovni partneri, da uvažavamo njihove probleme i da funkcionišu zajedno sa lokalnom zajednicom”, naglasio je Ćosić.

Predstavnik prevoznika opštine Istočno Novo Sarajevo Momčilo Sladoje istakao je korektnu višegodišnju saradnju sa opštinom, navodeći da su svi projekti koje uvode u saglasnosti i sa potrebama ove lokalne zajednice.

“Ova pomoć je samo jedna u nizu koju nam opština Istočno Novo Sarajevo daje kao podršku za razvoj privrede. Konkretno za moju firmu, ovo je mali novčani iznos, ali je svakako značajan jer pokazuje da su mislili na nas, da su osjetili trenutak kada smo u lošem periodu i da smo, među 178 privrednih subjekata, prihvaćeni od ove lokalne zajednice”, rekao je Sladoje.

Sladoje je rekao da, ako se ovo spoji sa sredstvima koje izdvaja Vlada Republike Srpske kroz neto i bruto platu koje je isplatila za dva mjeseca, to ukazuje da će se popraviti situacija i da će moći sami da rade.

Predstavnik kozmetičara i vlasnik Fizioterapeutskog studija “Korak” Anđela Kokot izrazila je zahvalnost načelniku opštine, ističući da je on uvijek spreman da podrži privrednike.

“Ovo je drugi podsticaj koji dobijam i koji mi mnogo znači, posebno u trenutnoj situaciji kada je velika borba za opstanak na tržištu”, izjavila je Kokotova.

Srna