Prihodi njemačkog diva prvi put idu preko 10 milijardi eura

0

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall izvijestio je o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2023. godini, istaknuvši da će pojačana potrošnja članica NATO-a na obranu poduprijeti njegovo poslovanje i u godinama koje dolaze.

Rheinmetallov konsolidirani prihod porastao je lani za 12 posto, na 7,18 milijardi eura. U poslovanju s oružjem i municijom poskočio je za 29 posto, a u odjelu sistema za vozila za 15 posto.

Kompanija ipak nije dosegnula zacrtani cilj za 2023. koji je predviđao prihod u rasponu od 7,4 milijarde do 7,6 milijardi eura.

Kada se isključe jednokratne stavke, konsolidirana operativna dobit porasla je za 19 posto, na 918 miliona eura. Uključivanje jednokratnih stavki spušta iznos na 897 miliona eura, veći za 21,5 posto u odnosu na usporedivi rezultat u 2022. godini, prenosi Hina.

Na kraju prošle godine vrijednost nerealiziranih narudžbi popela se za 44 posto, na rekordne 38,3 milijarde eura.

Prvi put bi godišnji prihod trebao premašiti 10 milijardi eura

U ovoj godini Rheinmetallov prihod trebao bi prvi puta premašiti granicu od 10 milijardi eura, prognozira uprava. Marža operativne dobiti trebala bi porasti na 14 do 15 posto, s prošlogodišnjih 12,8 posto, procjenjuju.

– Počelo je novo desetljeće sigurnosne politike – konstatirao je izvršni direktor Armin Papperger na predstavljanju poslovnih rezultata grupe u 2023. godini.

Njemačka je nakon ulaska ruskih jedinica u Ukrajinu u februaru 2022. najavila novu odbrambenu politiku, uz poseban obrambeni fond od 100 milijardi eura za modernizaciju oružanih snaga.

I druge članice NATO-a planiraju više trošiti na obranu, a ukrajinska potražnja za municijom potaknula je skok europske proizvodnje u tom segmentu.

Rheinmetall je pak početkom februara objavio da je kupio 72,5 posto udjela u rumunskom proizvođaču vojnih vozila Automecanica Medias kako bi proširio proizvodnju vojnih vozila, uz usluge održavanja, i proširio poslovanje u istočnoj Evropi.

Proširenje poslovanja na Rumuniju omogućit će Rheinmetallu da brže reagira na narudžbe i učvrstiti lanac opskrbe oružanih snaga na NATO-vom istočnom boku. Već u ovoj godini očekuju narudžbe vrijedne stotine miliona eura.