Preuzimaju li Rusi milionski biznis Sarajevskog kiseljaka

0

Sarajevskom kiseljaku koji je u vlasništvu Agrokora od 2000. godine prijeti prelazak u vlasništvo Rusa ukoliko se tačnim pokažu spekulacije koje se ovih dana pojavljuju u Hrvatskoj, piše Faktor.

Naime, drugi čovjek u upravi ruske banke Sberbank Maksim Poletajev nedavno je kazao da će Agrokoru biti odobren tromjesečni plan povjerilaca za saniraje poslovanja, a odobren je i kredit od 300 miliona eura.

Potez Rusa međutim ne dolazi bez određenih uvjeta, a kako spekulišu hrvatski mediji, ruska banka je već pokrenula potragu za novim osobama koje će u budućnosti voditi hrvatski Agrokor koji je vlasnik niza firmi poput Konzuma, Jamnice, Leda, Zvijezde, Sarajevskog kiseljaka i niza drugih. Ivica Todorić je, ističu mediji, izbačen iz igre jer se raspada poslovni model koji je on uspostavio.

Ukoliko bi se ovaj plan i ostvario, sljedeći logičan korak će biti promjena uprave u firmama u vlasništvu Agrokora jer bi restruktuiranje giganta podrazumijevalo promjenu menadžmenta na svim nivoima. Eventualnim pretvaranjem dijela duga u vlasnički kapital Agrokora, Sberbank bi pored hrvatskog giganta, postala i vlasnik pojedinih bh. kompanija.

To uključuje i Sarajevski kiseljak koji je dobrostojeća firma sa odličnim poslovnim rezultatima. Samo tokom 2014. prema određenim procjenama Sarajevski kiseljak je ostvario prihode od oko 96 miliona KM, a profit je iznosio oko 18 miliona KM. Firma zapošljava oko 330 radnika, i odlični poslovni rezultati te postojeća infrastruktura bi mogli poslužiti kao solidna hipoteka za dobijanje novih kredita.

Iz Sberbanke su međutim demantovali najave da će preuzeti upravljanje Agrokorom. Izvršni direktor Sberbanka u Moskvi German Gref koji je s Ivicom Todorićem potpisao prvobitni kredit tokom 2014. je kazao da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Evropi.

– U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane “na nogama“ i riješi svoje privremene probleme…Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama – rekao je Gref, bez iznošenja detalja.

Kao jedna od mogućih scenarija spominjao se i ulazak ruskog maloprodajnog lanca Magnit koji je kako piše slovenski portal Finance zainteresiran za kupovinu Agrokorova Mercatora u Sloveniji, Konzuma u Hrvatskoj i Idee u Srbiji. Time bi ruski lanac postao vodeći u balkanskoj regiji.

Kompanija ima sjedište u gradu Krasnodaru, a osnovao ju je 1994. Sergej Galicki, koji je i izvršni direktor. Prema Forbesu, njegovo lično bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara. Galicki je još 2006. ponudio dionice preduzeća na inicijalnoj javnoj ponudi i sakupio oko dvije milijarde dolara, a nakon te ponude ostalo mu je još 36 posto dionica firme.

Korporacija zapošljava čak 271.000 ljudi, a na Londonskoj berzi vrijedi 18,6 milijarde dolara. Ova kompanija u Rusiji ima 13.364 prodavnica,od čega je 10.000 malih radnji.

(Izvor: Faktor)