“Presušile” benzinske pumpe širom Britanije

0

Benzinske stanice širom Velike Britanije ostaju bez goriva, a pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javljaju da je 50 do 90 posto pumpi “presušilo”, saopštilo je danas Udruženje trgovaca motornim gorivima.

Akutni nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji naveo je stanovnike u nekim engleskim gradovima na paničnu kupovinu goriva, i doveo do stvaranja kilometarskih kolona automobila na benzinskim pumpama, od kojih su mnoge ostale bez benzina i dizela ili su jednostavno zatvorene, prenosi Reuters.

“Neke od naših članica, velike industrijske grupe s obimnom mrežom prodajnih mjesta, izvještavaju da je od juče 50 posto pumpi ‘suvo’, a neke javljaju da je presahlo čak 90 posto pumpi”, izjavio je za TV Sky Brajan Maderson, predsjednik Udruženja prodavaca benzina (PRA), prenosi agencija Tanjug.

Ovo udruženje okuplja nezavisne maloprodavce goriva koji imaju 65-procentni udio u ukupnoj mreži britanskih benzinskih stanica.

Britiš petroleum je saopštio u nedjelju da je skoro jedna trećina njegovih pumpi u Britaniji ostala bez dvije glavne vrste goriva zbog panične kupovine, što je primoralo Vladu da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica.