Premijer Nikšić razgovarao sa čelnicima Misije MMF-a u BiH

0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Međunarodonog monetarnog fonda (MMF) koju su predvodili šefica Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu i rezidentni predstavnik Misije MMF-a u BiH Andreas Tudyk.

Tokom sastanka je razgovarano o fiskalnoj održivosti, putu pristupanja Evopskoj uniji, te reformskim prioritetima i saradnji sa MMF-om.

Gostima iz ove međunarodne finansijske institucije sa pažnjom su prezentirane poduzete mjere i planirane reforme, a razgovaralo se i o fiskalnoj reformi. Kako je pojašnjeno, ova reforma ima za cilj rasterećenje privrede i omogućavanje većih plata radnicima, a u paketu s njom je i online fiskalizacija, koja bi trebala povećati naplatu prihoda i smanjiti sivu ekonomiju.

Tokom razgovora o periodu pristupanja Evropskoj uniji federalni premijer Nikšić je gostima istakao prilike koje taj put otvara građanima naše zemlje, naročito u ekonomskom smislu.

Sagovornici su tokom susreta naglasili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom i budućom saradnjom.

Danas, prije sastanka sa premijerom Nikšićem, delegacija MMF-a je razgovarala i sa federalnim dopremijerom i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem, a svoju posjetu Bosni i Hercegovini planira završiti naredne sedmice.