Premijer FBiH primio delegaciju IFC-a

0
Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić prenio je danas delegaciji Međunarodne finansijske korporacije /IFC/ da su prioriteti uspostavljanje privrednih sudova i usvajanje zakona o stečaju.
Novalić je posebno istakao ulazak u rješavanje pitanja za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i investicije, te otvaranje mogućnosti za kraće i jeftinije registrovanje privrednih subjekata u svakoj opštini u FBiH, saopšteno je iz federalne Vlade.
Poseban osvrt u razgovoru sa delegacijom IFC-a, koja je članica grupacije Svjetske banke, stavljen je na planove privatizacije u 2016. godini i razmjenu mišljenja o sprovođenju IFC strategije u BiH.
Novalić je istakao da je privatizacija neophodna i neupitna u kompanijama u kojima FBiH ima manjinski udio, te je upoznao goste s planom privatizacije za 2016. za koji je Vlada dala saglasnost.
Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Tomas Libek rekao je da je IFC spremna pomoći u svim segmentima koji se tiču ovih pitanja.
U delegaciji je bio i službenik zadužen za investicije u telekomu, medijima i tehnologiji u kancelariji IFC-a u Istanbulu Temel Oktem.