Predstavnici vlasti posjetili “poljuljanog” njemačkog giganta u BiH

0

Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić, premijer Edin Ćulov i ministar za privredu Zijad Briga posjetili su jučer kompaniju “Emka-Bosnia” u Goraždu.

Na sastanku sa menadžmentom ove kompanije razgovarano je o mogućnostima unaprjeđenja međusobne saradnje s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta na ovim prostorima te poboljšanju materijalnog položaja radnika s akcentom na poštivanje njihovih radničkih prava.

Ovom prilikom predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, od strane menadžmenta ove kompanije koja zapošljava oko 600 radnika, upoznati su sa aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se unaprijedio poslovni i razvojni ambijent a samim tim i materijalni status radnika.

Podsjetimo, EMKA grupacija je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje brava, šarnira i brtvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta.

S jučerašnjeg sastanka

U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo a na našim prostorima posluje već duži niz godina.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, jedan od vodećih izvoznika iz BiH, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.

Pored upošljavanja radnika u mnogome je doprinijela razvoju našeg kantona, pružajući materijalnu podršku u oblasti sporta, kulture kao i drugih društvenih aktivnosti od značaja za život građana na ovim prostorima.

Inače, do posjete je došlo nakon što je BiznisInfo.ba ove sedmice objavio da se ova kompanija nalazi u veoma nezavidnoj situaciji. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 miliona KM.

Osim toga, prema zvaničnim podacima, firma je prošle godine imala prosječan broj radnika od 611, što je za 66 manje nego godinu ranije. Navodno mnogi radnici odlaze zbog loših uslova i niskih plata.