Predsjednik najavio štednju pa sebi povećao platu za skoro 50 posto

0

Nakon što je cijeli svijet upoznao sa svojim sumanutim planom ekonomske reforme Argentine, koji se okreće oko svođenja državnog aparata, birokratije i troškova na javni sektor ispod minimuma, argentinski predsjednik Havijer Milej podigao je sebi platu čak 48 posto.

– Licemjer sa motorkom – reći će vam prosječan građanin Argentine.

Kako piše CNBC, tokom proteklog vikenda opozicioni lideri u Argentini na društvenim mrežama podijelili su detalje o rastu plata argentinskog predsjednika.

Naime, kako tvrde, njegova plata je u februaru u odnosu na januar skočila oko 48 posto na nešto više od 7.000 američkih dolara.

Kako to već populisti njegovog kova rade, Milej je brzo tokom prvog sljedećeg televizijskog intervjua istakao da je povećanje plata “greška koja nije smjela da se desi” i nastavio u Trumpovom maniru da brani sebe kako je to povećanje potpisano još prije 14 godina od strane bivše vlasti, konkretno predsjednice Kristine Fernandez Kirhner.

Ipak, kako su opozicioni lideri naknadno istakli, na dokumentu, koji nalaže povećanje plata predsjedniku i drugim funkcijama u državnom vrhu, se nalazi Milejev potpis.

– U doba krize u kakvom je sada argentinsko društvo koje se herojski trudi, političari moraju da budu pomoć – istakao je Milej na X-u i dodao da “politička šala mora da se završi”.

Skandal je došao u trenutku kada su njegove najavljene reforme naišle na prve prepreke, i trenutku u kom je inflacija skočila preko 250 posto, prenio je Blic.