Pravi se prvo bh. vatrogasno vozilo od 18 tona

0

Suad Bešlić se iz Njemačke, gdje je radio kao inžinjer mašinstva, vratio u BiH 2017. godine. U Živinicama je pokrenuo posao pravljenja i montaže vatrogasnoih vozila.

U posao je ušao sa investitorima iz Njemačke, koji su se nakon godinu dana povukli iz posla. Bešliću su ponudili da se i on vrati u Njemačku i radi tamo, što je on odbio.

Nakon poslovnog kraha sa njemačkim kooperatntima i investitorima u biznis, Suad Bešlić odlučuje da u posao uđe samostalno, zaposlio je 15 radnika i u BIH okrenuo novu životnu stranicu.

– Nudili su oni meni zaista da se vratim u Njemačku da vodim gore firmu i da živim gore. Ali ja nisam htio, ne mogu cijeli život pravit početke. Ja sam došao u BiH, rekao sam radnicima idemo dalje sami. Taj ponovni početak u BiH je bio težak ali hvala Bogu isplivali smo iz toga i sad gazimo naprijed – kaže Saud Bešlić, vlasnik firme Su-Ad Živinice za O kanal.

Bešlićeva firma zapošljava 16 radnika, bavi se proizvodnjom vatrogasnih vozila, do sada isključivo za izvoz, ali ima interesanata i u našoj zemlji.

– Trenutno radimo nadogradnje za MUP vozila u Hrvatskoj preko jedne firme imamo tu posao do juna naredne godine. Ali radimo upravo naše prvo BH vozilo od 18 tona, prvi puta će biti proizvedeno u BiH za grad Srebrenik – rekao je Bešlić.

Najveći broj uposlenih je mašinske struke. Inžinjeri, metalostrugari, varioci. Zadovoljni su poslom ali i uslovima rada.

Senaid Barčić, uposlenik firme Su-Ad poručio je da kada čovjek hoće da nauči, onda i nauči.

– Nije bitno koji je posao u pitanju, barem za mene nije bio problem – kaže Barčić.