Potražnja za proizvodima drvoprerađivača smanjena i do 40 posto

0

Brane Vitomir iz Udruženja drvoprerađivača “Romanija-Sokolac” rekao je Srni da se pandemija virusa korona veoma negativno reflektuje na proizvodnju u oblasti drvoprerade i da je potražnja za njihovim proizvodima smanjena za 30 do 40 posto.

Vitomir, koji je vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća “Žarson”, naglasio je da pandemijska neizvjesnost koči potencijalne ulagače, čak i one sklone riziku, tako da je sve manje investiranja u novu gradnju, što dovodi drvoprerađivače do ivice rentabilnosti.

“Smanjena je potražnja proizvoda drvoprerađivačkih kapaciteta za 30 do 40 posto, a dodatni problem je nepovoljna epidemiološka situacija, zbog koje veliki broj radnika odsustvuje sa posla, bilo da se liječe ili su pod zdravstvenim nadzorom, što dovoljno govori o uticaju pandemije na naše poslovanje”, rekao je Vitomir.

On je istakao da drvoprerađivači, bilo da su registrovani kao zanatsko-preduzetničke radnje ili privredna društva, redovno izmiruju obaveze i da veoma često pomažu društvene, kulturne i sportske aktivnosti u svojim zajednicama.

Vitomir je rekao da se nevolje u poslovanju drvoprerađivača, uzrokovane epidemijom virusa korona, neće moći prevazići dodjelom pojedinačne pomoći u manjem broju slučajeva od resornog ministarstva, pogotovo u vremenu neizvjesnosti kada malo ko planira veća ulaganja, proširenje i unapređenje proizvodnje.

On rješenje za izlazak iz teške situacije vidi u mogućnosti povoljnih kredita kod komercijalnih banaka uz garanciju Republike Srpske, što drvoprerađivače ne bi opteretilo visokim kamatama i guralo u veće probleme.

Na području opštine Sokolac ima oko 35 drvoprerađivačkih kapaciteta koji djeluju kao zanatski preduzetnici i oko 25 koji posluju kao preduzeća. 

Srna