Potpisan ugovori o instalaciji vjetroagregata u Tomislavgradu

0

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB Marinko Gilja potpisao je danas s predstavnicima tvrtke Siemens ugovor o isporuci i instalaciji vjetroagregata te s predstavnicima tvrtke ABB ugovore o izgradnji trafostanice na lokalitetu Mesihovina, u općini Tomislavgrad.

Po riječima generalnog direktora Elektroprivreda HZ HB Marinka Gilje, ugovor s konzorcijem Siemensom podrazumijeva ugradnju i puštanju u rad 22 vjetroagregata ukupne snage 50.6 MW, a vrijednost ugovora je 72 milijuna eura.

“Završetak cjelokupnog projekta očekuje se u proljeće 2018. godine. Smatram kako ćemo projekt završiti na vrijeme na korist Elektroprivrede i naših partnera”, kazao je Gilja, dodavši kako je za završetak izgradnje vjetoparka potrebno još oko 6 milijuna eura, što će biti osigurano iz vlastitih sredstava Elektroprivrede HZ HB.

“Siemens je zahvalan zbog odabira našeg poduzeća. Ovakav model turbine je već prisutna u Republici Hrvatskoj na dosta lokacija. Zadovoljni smo zbog toga jer je riječ o prvom projektu ovakve vrste u BiH i nadamo se kako će to ohrabriti i druge subjekte koji razvijaju takve projekte za pokretanje novih vjetroparkova”, kazao je u izjavi za medije direktor Siemensovog odjela za vjetroeneregiju Ivan Bobovčan.

Ugovor potpisan s konzorcijem ABB vezan je za isporuku, ugradnju i puštanje u rad trafostanice, čija je vrijednost 4 milijuna i 275 tisuća eura.

Nakon potpisivanja ugovora, obraćajući se nazočnima uime tvrtke ABB, Dario Jarak je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora te je dodao kako je siguran da će trafostanica biti izgrađena na vrijeme.