Potpisan ugovor o realizaciji projekta “Voda dva”

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je sa predstavnicima konzorcijuma “Hidrokop” i “MG Mind” potpisao ugovor o izgradnji više vodovoda u seoskom i prigradskom području, u okviru projekta “Voda dva”.

Radojičić je nakon potpisivanja ugovora izjavio da je vrijednost radova više od pet miliona eura.

On kaže da je početak prvih radova planiran u četvratak, 24. septembra, na vodovodu Brkići, pojasnivši da je riječ o ogranku podsistema “Zvijezda” na prostoru Manjače.

“Rok za cijeli paket je dvije godine u toku kojih će se radovi izvoditi na velikom broju lokacija, više od 50 kilometara vodovodne mreže i desetine kilometara kanalizacione mreže i negdje do 2.000 domaćinstava koji će neposredno biti povezani na različite krakove i pozicije”, rekao je Radojičić.

Kada je riječ o vodosnabdijevanju, on je precizirao da je riječ o vodovodima na pozicijama Tuzlanska ulica i Ulica srpskih ustanika, u Ulici Braće Miletića i završetku velikog vodovoda u naselju Jagare.

“Tu je i dio podstistema `Zvijezda` i `Crno vrelo` – Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i još nekoliko manjih krakova, svi podstistemi koji se dalje kopčaju sada na `Zvijezdu`. Veliki poslovi na području naselja Bronzani Majdan i integrisanje postojećeg vodovoda `Bronzani Majdan – Crno vrelo`, na kraku Obrovac, Kmećani i nekoliko Potpozarskih sela – Potkozarje, Verići i Mišin Han”, rekao je Radojičić.

Govoreći o kanalizaciji, Radojičić je rekao da će u okviru ovog projekta biti rađeno na dosta mjesta gdje građani čekaju – na Putu srpskih branilaca, nekoliko krakova u naselju Drakulić, nekoliko ulica u naselju Vrbanja, Kuljani i Ada i više lokacija u naselju Lauš.

On je istakao da je na međunarodnom tenderu koji je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj najuspješni bio konzorcijum “Hidrokomp” i “MG Mind”, izrazivši zadovoljstvo što je riječ o domaćim firmama.

“Ne samo što radimo prijeko potrebne komunalne poslove na terenu, imamo i domaću operativu koja je zaposlena i dvije velike firme i podizvođače koji će biti angažovani na ovom poslu i zapošljavati domaće ljude. S obzirom da se radi o velikim sredstvima ta sredstva će ostajati u Banjaluci i direktno i indirektno”, rekao je Radojičić.

Direktor banjalučke firme “Hidrokop” Radislav Babić rekao je da je konzorcijum “Hidrokop”-“MG Mind” spreman i da mogu početi sa radovima u narednim danima.

“Pretpostavljam da ćemo još povući neke domaće operative i zaposliti kao podizvođače i sigurni smo da ćemo to uraditi u roku. Rok je 730 dana odnosno dvije godine, ali sigurni smo da ćemo to odraditi prije roka”, rekao je Babić.

Srna