Potpisan Memorandum o razumijevanju za izgradnju gondole od Istočnog Sarajeva do Jahorine

0

Grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i kooperacija kineskih kompanija „China National Aero-Technology International Engineering Corporation“ i „AVIC International SHENZHEN Trading Company Limited“ potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na projekat izgradnje gondole od Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine.

Primarni cilj Memoranduma je da pruži široki okvir svim stranama za uspostavljanje saradnje i zajedničkog rada na ovom projektu, koji se tiče izgradnje jednokablovske žičare sa odvojivom gondolom od Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine, te iznalaženje mogućnosti za finansiranje, objavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ovo je prvi korak ka eventualnoj izgradnji žičare, a u narednom periodu slijedi mnogo posla na svim stranama kako bi se vidjelo šta je sve potrebno za realizaciju ovog velikog i značajnog projekta za Istočno Sarajevo i turizam u našem gradu, kazao je Ćosić.

Potpisivanje predstavlja inicijaciju ideje eventualne izgradnje žičare, a u narednom periodu imamo veliku obavezu analizirati šta je neophodno za realizaciju, kako bi Istočno Novo Sarajevo, Istočno Sarajevo i cijela regija ostvarili turističke i druge benefite od izgradnje ovakve gondole. Iako je u pitanju veoma kompleksan i zahtjevan posao, iskreno želimo da naša ideja postane stvarnost i u narednom periodu ćemo obavještavati javnost o koracima koji će, nadamo se, dovesti do realizacije i konkretizacije izgradnje, poručio je načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Trasa od 13 kilometara

Podsjetimo, priča o gradnji žičare od Istočnog Sarajeva do Jahorine pokrenuta je još prije deset godina, ali je posljednjih godine aktuelizovana.

Skupština Opštine Istočna Ilidža prije dvije godine donijela je odluku o dodjeli građevinskog zemljišta na Pavlovcu Olimpijskom centru Jahorina.

Riječ je o 5,5 dunuma zemljišta koje bi bilo korišteno za izgradnju početne stanice gondole Istočno Sarajevo – Jahorina.

Prema ranije predstavljenom planu, početna stanica bila bi na Pavlovcu, 4 kilometra od Aerodroma Sarajevo a gondola bi imala nekoliko stanica: Kršava, Pavlovac 1 i Mala Dvorišta, prije same Jahorine koja bi bila krajnja destinacija.

Idejno rješenje gondole “Sarajevo-Jahorina” koje je ranije objavljeno obuhvata oko 13 kilometara trase.