Potpisan komercijalni ugovor za beogradski metro

0

U Beogradu je potpisan komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa dugog 60 kilometara, investicije vrijedne šest milijardi eura, čija bi izgradnja trebalo da počne krajem sljedeće godine.

Ovim ugovorom realizuje se donacija Vlade Francuske i započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom dijelu Evrope.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su predstavnici grada Beograda, Javnog komunalnog preduzeća “Beogradski metro” i francuske kompanije “Ežis”.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, nakon što je prisustvovala potpisivanju, da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja beogradskog metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

“Beogradski metro jedan je od najzahtjevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa Srbije i Francuske, zahvaljujući predsjednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu. Ovaj projekat zahtijeva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. Riječ je o investiciji značajnoj za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu naprijed”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Falkoni je istakao da je beogradski metro primjer dobre saradnje i snažnih odnosa dvije države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

“Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posjete predsjednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda”, rekao je Falkoni.

Generalni direktor “Ežisa” Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspješnoj realizaciji projekta i da će dati sve od sebe da bude uspješno sproveden, na dobrobit građana Beograda i Srbije.

Srna