Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

0

Potomci graditelja Ribarske zadruge u Neumu uspjeli su da zaustave prodaju objekta koji je ovoj zadruzi oduzet u procesu nacionalizacije i koji je sve do posljednjeg rata bio hotel u kojem su odmarali radnici bivšeg poštanskog preduzeća u BiH.

Agencija za privatizaciju BiH je u ime “BH pošte” kao vlasnika 5. novembra ponudila na prodaju ovaj hotel, ali je samo dan kasnije oglas o prodaji poništen, pišu Nezavsne novine.

“Agencija je poništila poziv na osnovu podneska fizičkih lica iz Neuma, kojim su tražili obustavu postupka. Kako bi razmotrili pristigli podnesak, a u cilju zaštite Agencije i potencijalnih kupaca od eventualnih sudskih postupaka u ovoj prodaji, Agencija je poništila javni poziv”, rečeno je u ovoj agenciji.

Nikša Čamo, predstavnik nasljednika Ribarske zadruge, ispričao je za “Nezavisne” kako su zahtjev za obustavu uputili kako bi zaustavili prodaju imovine njihovih predaka, a za koju su započeli veliku pravnu bitku.

“Prilikom uspostave zemljišnoknjižnog uloška i mi i oni (BH pošta) smo uputili zahtjev, a sud u Čapljini je donio rješenje da nije moguće utvrditi ko je vlasnik i obustavio postupak. Očigledno je da slijedi sudska procedura. Mi smo ih na to upozoravali, ali nisu htjeli slušati”, kazao je Čamo, koji je za svoju tvrdnju priložio i rješenje suda.

On kaže kako se potomci pozivaju na Zakon o stvarnim pravima.

“Taj zakon zabranjuje prenos, otuđivanje, zamjenjivanje, kao i druge oblike raspolaganja nad nekretninama koje su prešle u državno vlasništvo nacionalizacijom, sve dok se ne donese zakon o restituciji”, kaže on.

Inače, odmaralište je ponuđeno po početnoj cijeni od 1,85 miliona maraka, a nalazi se u centru Neuma, desetak metara od mora, ali je devastirano i zahtijeva velika ulaganja kako bi se ponovo stavilo u funkciju.

To je za 185.235 KM niža ponuda od prvobitne koja je propala, jer se javio samo jedan ponuđač, što po pravilniku nije bilo dovoljno da se ona sprovede.

Zanimljivo, ovo nije jedini spor povodom ove nekretnine, jer se jedan vodi i u opštinskom sudu u Mostaru.

Naime, “Hrvatske telekomunikacije” su protiv “BH pošte” i “BH Telecoma” podigle tužbu radi poništenja aneksa ugovora o diobi nekretnina između ta dva preduzeća.

Iz Agencije su prilikom objave oglasa o prodaji poručili da budući kupac neće imati probleme u vezi s tim.