Postignut konsenzus da minimalna plata u FBiH mora rasti

0

Ekonomsko-socijalno vijeće danas je raspravljalo o dizanju minimalne plaće u Federaciji. Na dnevnom redu je bio i niz prijedloga vezanih za ekonomsku krizu izazvanu pandemijom.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je kako je postignut konsenzurs da se minimalna plata mora podići.

On je rekao da je postignut koncenzus da bi bilo idealno da se promijeni zakon o porezima i doprinosima, a onda bi to bio paket i minimalna plata bi mogla ići gore, a opterećenja ne bi značajno rasla

Smailbegović je do kraja mjeseca najavio novu sjednic ESV-a do koje bi Ministarstvo finasija pripremilo uredbu o minimalnoj plati.

Prema njegovim riječima, spominjale su se dvije cifre – 550 i 650 KM. Sindikat je predložio 70 posto prosječne plate, što je po poslodavcima previše.

Smailbegović je kazao da su Vladi predložili da razmotri vraćanje stanja prirodne nesreće kako bi se onda ponovo aktivirao “korona zakon” i stavio u funkciju pomoći privredi.

To je predloženo uzimajući u  obzir trenutnu ekonomsku i situaciju sa koronavirusom, kao i da budžetska sredstva koja su korona zakonom predviđena, od oko 450 miliona KM, neće biti u potpunosti iskorištena.

Naglasio je da je puno manje radnika ušlo u prava nego što je bio proračun. Od 450 miliona KM, procjena je da će 130 miliona biti iskorišteno za tri mjeseca.