Postignut dogovor o nastavku isporuke plina

0

BH-Gas i Gas promet su nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federacije Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu

Transport plina iz zvorničkog postrojenja “Gas promet” za Federaciju BiH, odnosno Sarajevo, bit će pušten, nakon što je zatvoren ventil jučer u osam sati.

To je epilog višesatnog sastanka u Vladi FBiH kojem su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor “BH-Gasa” Jasmin Salkić i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović te direktor “Gas prometa” Milomir Draganić, javila je Patria.

Salkić je istakao da je ugovor potpisan i da neće biti problema s plinom. Draganić je ponovio od ranije da je snadbijevanje bilo ugroženo zbog nedefinisanog odnosa za transport, dok je Todorović otkrio da je ugovorom regulirano snadbijevanje za narednu godinu dana.

“Razlog ovako dugog sastanka jeste pronalaženje najboljeg rješenja. Neki su mediji spinovali, stvarali paniku”, kazao je Salkić.

Resorni ministar Džindić istakao je da to se tiče Srbija gasa definisano je sve ugovorom, pa i mjesto primopredaje da se ne bi predavalo na sredini Drine.

“Jedan od osnovnih razloga za probleme jeste izostanak Zakona o plinu. FBiH i RS su dale saglasnost sada je do Vijeća ministara. Plin će odmah sada biti isporučivan.“

Njima su se nakon višesatne rasprave pridružili i predstavnici Evropske komisije, jer do dogovora akteri sastanka nisu uspjeli doći. Sasatanku se priključio i Fadil Novalić, premijer FBiH.

Navodno su na kraju iz Gas prometa pristali da pregovaraju o ugovoru koji nije potpisan, jer iz Federacije uporno govore da bi potpisani sporazum bio uobličen kao da je između dvije države, što je neprihvatljivo, javila je Patria.