Poslu s Britancima nada se 25 preduzeća u BiH

0

Za saradnju sa multinacionalnom grupacijom “Kingfišer” (Kingfisher) iz Velike Britanije zainteresovano je 25 preduzeća iz BiH.

Britanska kompanija raspisala je javni poziv u potrazi za dobavljačima u BiH za veliki asortiman proizvoda. Prednost su imala preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom plastike. Preduzeća su prvo imala rok da dostave prijave do 9. februara, a nakon toga je prolongiran do 26. februara.

Na javni poziv je dostavljeno 25 prijava. Najviše prijavljenih preduzeća bavi se proizvodnjom plastike i prijavilo ih se 11. Predstavnici “Kingfišer grupe” razmotriće pristigle prijave i za saradnju odabrati preduzeća koja zadovoljavaju njihove kriterijume. Ne možemo otkrivati koja su se preduzeća prijavila dok ne budu odabrana ona koje ispunjavaju sve uslove “Kingfišer grupe” – kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH koja je bila most između britanske kompanije i domaće privrede, piše Glas Srpske.

Spoljnotrgovinska komora će u saradnji sa britanskom kompanijom organizovati individualne sastanke sa predstavnicima izabranih firmi. Susreti će biti održani u prostorijama Spoljnotrgovinske komore u Sarajevu, a planirani su za drugu polovinu marta.

U Privrednoj komori RS nadaju se da će firme iz Srpske koje su se prijavile zadovoljiti standarde “Kinfišer grupe” i da će neke od njih sklopiti posao sa ovom kompanijom.

Republika Srpska ima uspješnih firmi iz sektora proizvodnje i prerade plastike. Vjerujemo da će neke od njih dobiti ovaj posao i uspostaviti saradnju sa Britancima. Svaki oblik saradnje sa inostranim kompanijama je od velike važnosti za privredu Republika Srpske – kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da domaće firme treba njegovati saradnju koju imaju sa preduzećima iz inostranstva i nastojati da osvajaju nova tržišta u čemu će imati podršku i Privredne komore RS.

Prodajni lanac

Sjedište “Kinfišer grupe” je u Londonu, a ona prodaje proizvode za domaćinstva u više od 1.200 prodavnica u deset zemalja Evrope, Rusiji i Turskoj.

Sve prodavnice kompanija snabdijeva iz sedam izvornih kancelarija – istočna, južna i sjeverna Evropa, Balkan, Bliski istok, Šangaj i Hongkong.

Izvor: Glas Srpske