Poslovni lideri traže da se Tramp ukloni s vlasti

0

Nacionalno udruženje proizvođača (NAM), jedna od najuticajnijih poslovnih grupa u SAD, pozvalo je u srijedu potpredsjednika Mikea Pencea da razmisli o uklanjanju predsjednika Donalda Trumpa s funkcije.

Izjava NAM-a, najvećeg nacionalnog proizvodnog udruženja, sklonog republikancima, označava možda najjaču političku izjavu velike poslovne grupe u modernoj istoriji.

To označava prekid između poslovne zajednice i predsjednika.

Pence “bi trebao ozbiljno razmotriti saradnju s kabinetom kako bi se pozvao na 25. amandman radi očuvanja demokratije”, rekao je u izjavi izvršni direktor NAM-a Jay Timmons, bivši republikanski politički operativac.

Njegovi komentari pokazuju koliko je korporativna Amerike zgrožena trenutnim napadom na demokratiju. NAM, osnovan 1895. godine, jedna je od najstarijih i najmoćnijih poslovnih grupacija u zemlji, koja zastupa male i velike proizvođače u svih 50 država.

Poziv dolazi nakon što su Trumpove pristalice upale u američki Kapitol, prekidajući zajedničko zasjedanje Kongresa na kojem su se prebrojavali

glasovi Izbornog koledža. Pence je evakuiran tokom haosa.

“Odlazeći predsjednik poticao je na nasilje u pokušaju da zadrži vlast, a svaki izabrani čelnik koji ga brani krši ustavnu zakletvu i odbacuje demokratiju u korist anarhije”, rekao je Timmons.

Dodao je da “ovo nije zakon i red”.

“Ovo je haos. To je vladavina rulje. Opasno je. Ovo je pobuna i tako bi ovo trebalo tretirati.”

I drugi poznati poslovni ljudi su osudili nasilje u Vašingtonu.

Inače, novi predsjednik Joe Biden trebao bi svakako preuzeti vlasti 20. januara.