Posjeta izvozniku voća u Rusiju iz Gradiške

0

Predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posjetiće danas firmu “Agroimpeks nova” u Gradišci, jednog od najvećih izvoznika voća /kruška i jabuka/ iz Republike Srpske na tržište Rusije.

Cilj posjete je da se izvrši procjena ovogodišnjeg prinosa voća, kao i kontrole ispunjavanja obaveza proizvođača koji izvoze u Rusiju, u skladu sa Protokolom za obezbjeđivanje fitosanitarnih zahtjeva, saopšteno je iz Uprave.

Riječ je o Protokolu za obezbjeđivanje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Prilikom posjete “Agroimpeksu”, delegacija Uprave i Ministarstva obići će skladišta i mjesta za pakovanje voća.

Iz Uprave navode da bi posjeti trebalo da prisustvuje i predstavnici Ambasade Ruske Federacije.

U saopštenju dodaju da bi prethodno trebalo da bude održana sastanak predstavnika Uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Banjaluci, s ciljem unapređenja saradnje i trenda izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju.

Posjeta firmi “Agroimpeks nova” u Gradišci zakazana je za 13.00 časova, kada su predviđene i izjave za novinare.

Srna