Porsche smanjio dug za milijardu eura

0

Holding firma Porsche Automobil Holding SE (PSE), koja kontrolira njemački automobilski div Volkswagen Group, smanjila je svoje brdo dugova nagomilanih kao rezultat Porscheove inicijalne javne ponude (IPO) za oko milijardu eura (1,1 milijardu dolara).

Neto dug firme iznosio je 5,7 milijardi eura na kraju prošle godine, što je pad sa 6,7 milijardi eura na kraju 2022., objavila je kompanija sa sjedištem u Stuttgartu u četvrtak.

Dugoročno, firma planira otplaćivati godišnji iznos u rasponu od srednjih trocifrenih miliona eura. Na kraju 2021. PSE je još uvijek imao 641 milion eura neto likvidnosti.

Porodica Porsche–Piëch, potomci osnivača Porschea Ferdinanda Porschea, osigurala je 25% plus jednu dionicu redovnih dionica putem holdinga Porsche SE kada je proizvođač sportskih automobila Porsche AG izašao na berzu prošle godine, prenio je SEEbiz.

To porodicama daje blokirajuću manjinu u proizvođaču automobila sa sjedištem u Stuttgartu. Porsche SE finansirao je kupoprodajnu cijenu od 10,1 milijardu eura sa 7,1 milijardu eura posuđenog kapitala.

Ostatak je isplaćen posebnom dividendom koju je Volkswagen koncern podijelio dioničarima kao dio transakcije. Porodica ima veliki interes u njemačkom automobilskom divu.

Konsolidirana neto dobit nakon oporezivanja iznosila je oko 5,1 milijardu eura prošle godine – oko 400 miliona eura manje nego 2022.

No, bez posebnog računovodstvenog učinka kupnje povlaštenih dionica VW-a u prethodnoj godini, konsolidirana neto dobit u 2023. bila bi veća nego u prethodnoj godini.