Poreska uprava RS: Prikupljeno 2,085 milijardi KM javnih prihoda

0

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih sedam mjeseci tekuće godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 2,085 milijardi KM, što je 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je za RTRS Goran Maričić direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit.

U ovoj godini došlo je i do povećanja broja zaposlenih u Republici Srpskoj, koji su na rekordnom nivou, odnosno prema posljednjim podacima registrovano je 302.214 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje,podaci su Poreske uprave za prvu polovinu tekuće godine.

– Zabilježen je i rast naplate prihoda i kod ostalih direktnih poreza, odnosno po osnovu poreza na nepokretnosti za 4,53 miliona KM ili 28 odsto u odnosu na period januar-juli 2023. godine. Posmatrajući ove pokazatelje, a posebno značajan rast prihoda po osnovu doprinosa i direktnih poreza, može se zaključiti da je u Republici Srpskoj u ovoj godini došlo do povećanja privredne aktivnosti, ali istovremeno i do povećanja plata i broja zaposlenih, koji je na rekordnom nivou – rekao je Maričić.