Porasla industrijska proizvodnja u EU

0

U oktobru 2018. godine sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i evropodručju je porasla za 0,2 odsto, u odnosu na prethodni mjesec septembar.

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je porasla za 1,3 odsto u EU i za 1,2 odsto u evropodručju, objavio je u srijedu Eurostat.

U Europskoj uniji je na mjesečnoj razini najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 0,8 odsto, dok je proizvodnja energije, u mjesecu oktobru u odnosu na septembar, pala za 1,4 odsto.

Na godišnjoj razini u EU najveći rast proizvodnje je zabilježen opet kod proizvodnje kapitalnih proizvoda i to za 3,3 odsto, a najveći pad u proizvodnji energije i to za 1,7 odsto.

U evrozoni je na mjesečnoj razini najveći rast zabilježen u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 1,0 odsto dok je najveći pad zabilježen kod proizvodnje energije, za 1,7 odsto, a na godišnjoj razini se takođe najviše povećala proizvodnja kapitalnih dobara za 3,7 odsto a najviše pala proizvodnja energije i to za 3,1 odsto.

Najveći porast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini je zabilježen u Litvi i to za 7,4 odsto te Sloveniji za 2,5 odsto dok su najveća smanjenja registrirana u Finskoj za 2,6 odsto i Grčkoj za 1,5 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći porast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Litvi i to za 9,2 odsto zatim u Irskoj za 6,1 odsto dok je najveći pad industrijske proizvodnje registriran u Hrvatskoj i to od 2,4 odsto te Latviji, 1,9 odsto.

Fena