Poništenje tendera – šamar bh. vlastima, udarac ekonomiji

0

Odluka Evropske investicijske banke (EIB) da poništi tender za izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići vrijedan 200 miliona KM, šamar je bh. vlastima. 

Tender je raspisan još 2014. a “Autoceste FBiH” su posao dale kompanijama Euroasfalt i Strabag uprkos činjenici da je ponuda firmi Hering i Vijadukt bila mnogo povoljnija. EIB-u je to bilo sumnjivo pa je zaustavio potpisivanje ovog ugovora dok se ne izvrše provjere, a sada je saopštio da tender treba poništiti i ponoviti.

Direktor preduzeća “Autoceste FBiH” Adnan Terzić rekao je da je odluka o poništenju tendera donesena radi “uštede vremena“. Tvrdi da bi dodatne provjere postojećeg tendera uzele previše vremena i da će se sve brže završiti ako se tender poništi i raspiše novi. 

Naravno, u ovo obrazloženje nemoguće je povjerovati, ali se samom Terzići nema šta zamjeriti jer je tek odnedavno na čelu preduzeća i nema nikakve veze s vođenjem ovog tendera. 

EIB je već završio sve svoje provjere i očito su zaključili da su njihove procedure prilikom izbora izvođača prekršene odnosno da nije izabran najpovoljniji ponuđač. 

Iako Terzić tvrdi da će novi tender ići po skaraćenim procedurama i da će novi izvođač biti izabran do 1. avgusta, u to je teško povjerovati jer je riječ o složenim procedurama u više faza što će vjerovatno uzeti još najmanje godinu dana. 

To znači da će od trenutka raspisivanja prvog tendera do momenta potpisivanja ugovora proći najmanje četiri godine. Četiri godine, dakle, bit će potrošene samo na izbor firmi koje će graditi dionicu za koju je odavno osiguran novac. 

Time se odlažu i nova ulaganja i zapošljavanja koja prate izgradnju svake dionice autoputa. 

Inače, Euroasfalt je kompanija koje je dobila ubjedljivo najviše novca od svih domaćih firmi za gradnju autoputa u FBiH. U periodu od 2014. do 2016. ova kompanija je dobila 113 miliona KM od Autocesta FBiH kroz razne ugovore. Na drugom mjestu je Hering sa 20 miliona KM u istom periodu. 

Kada je riječ o stranim kompanijama, u periodu od 2013. do 2016. godine najviše je dobio turski Cengiz548 miliona KM, a slijedi ga češki OHL sa 94 miliona KM. Treći je Strabag sa 62 miliona KM.  

(J.P)