Poljuljani gigant: Gubitak Energoinvesta 10 miliona KM

0

Kompanija Energoinvest Sarajevo ostvarila je prošle godine poslovne prihode od 116 miliona maraka, što je za 12,6 miliona manje nego godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja kompanije za 2017.

Poslovni rashodi su iznosili 126,2 miliona KM i manji su za oko 6 miliona maraka nego u 2016. godini.

Firma je lani ostvarila neto gubitak od oko 10 miliona maraka. Godinu ranije Energoinvest je imao mršavu dobit od 163 hiljade maraka.

Podsjetimo da je Energoinvest u periodu prije rata u BiH proglešan petom najuspješnijom firmom u istočnoj Evropi, a sklapao je višemilionske ugovore širom svijeta. Samo tokom 1989. godine kompanija je ostvarila profit od 580 miliona dolara, a zapošljavala je čak 54.700 radnika.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević prošle godine je kazala da kompanija nema podršku vlasti.

– Nažalost, Energoinvest nema niti jedan projekat iole značajnije investicione vrijednosti u vlastitoj zemlji, iako se takvi projekti značajne vrijednosti realizuju u zemlji. Ako me pitate za osnovnu razliku “onoga”  Energoinvesta i  Energoinvesta danas, ona se upravo najviše ogleda u neuporedivoj podršci i povjerenju koju je Energoinvest imao nekad u vlastitoj zemlji, u odnosu na danas, kazala je tada Hadžialjević.

Novo u BiH: Zatvorite dugove svojim potraživanjima