Pogonska spremnost “HE na Drini” na najvišem nivou

0

Pogonska spremnost preduzeća “Hidroelektrane na Drini” je na najvišem nivou, a u prva tri kvartala ostvarena je proizvodnja od 668,32 gigavat-časa električne energije ili 95 odsto od plana, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

“Imali smo dva značajna remonta – generatora i generatorskih prekidača. To je izuzetno važno jer od pogonske spremnosti zavisi proizvodnja električne energije i tu se detaljno planira posao i obavlja se sve sa maksimalnom profesionalnošću”, naveo je Perišić.

On je napomenuo da ove godine “Hidroelektrana Višegrad” obilježava 30 godina rada i ima velike planove za rekonstrukciju i zamjenu postojeće opreme.

“Potpisali smo ugovor za novi upravljački sistem SKADA. Očekujemo uvođenje izvođača u izradu tog projekta. Radimo i na projektu za zaštitu generatora i transformatora”, dodao je Perišić.

On je istakao da je ovo preduzeće uložilo znatna sredstva u rekonstrukciju puteva na području opštine Višegrad, da pomaže sportske klubove i druge vrste aktivnosti.

Perišić je naveo da je u prošloj godini ostvarena dobit od preko osam miliona KM, te podsjetio da je preduzeće nedavno posjetio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji im je pružio podršku u daljem radu.

On je rekao da je u ovom preduzeću zaposleno više od 300 radnika, dodajući da ima znatan broj starijih radnika.

“Plan je da se postepeno poveća broj radnika da bi u periodu kada stariji radnici odlaze u penziju bilo dovoljno vremena da se mladi obuče”, dodao je Perišić. (Srna)