Pogledajte automobil koji je Putin poklonio Kim Jong-unu

0

Ruska agresija u Ukrajini trenutno je u fazi teškog rovovskog rata, a uskoro dolaze kiše koje će bilo kakve ofanzivne akcije učiniti gotovo nemogućima.

U jednom trenutku dogovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vrhovnog vođe Kim Jong Una omogućio je znatan iskorak u opskrbi ruke vojske ključnom opremom, granatama, na primjer.

Iz smjera Sjeverne Koreje prema Rusiji kretali su se brojni vlakovi s eksplozivnim teretom za potrebe ruske vojske.

Sada je, čini se, u znak zahvalnosti ruski predsjednik poslao korejskom ponos svoje autoindustrije – blindiranu limuzinu Aurus Senat. Kim je 15. i 16. marta koristio blindiranu limuzinu za lični prevoz, u pratnji konvoja crnih vozila vozila, uključujući terence Lexus i Toyota.

Kim je u prošlosti koristio blindirane limuzine na bazi Mercedesove S-klase nazvane Pullman Guard. Navodno su one još u njegovom voznom parku (a gdje bi s njima?).

Aurus je prvu limuzinu isporučio upravo Putinu 2018. godine. Automobil vizualno podsjeća na Rolls Royce, premda se tvrdi ds je dizajnere nadahnula limuzina ZIS-110 iz 1940. godine.

Motor je 4,4-litreni V8 s dva trubo punjača koji je razvio ruski NAMI, uz pomoć Porschea i Boscha, a ukupna snaga hibridnog sistema (jedan elektromotor) je oko 600 KS. Mjenjač je automatski devetstepeni.

Ova produžena limuzina dugačka je 6,6 metara, prenosi Hak revija.