Podižu letvicu: Automobilski sektor Turske dostići će ove godine izvoz od 39 milijardi dolara

0

Turski automobilski sektor nastoji da nadmaši brojke iz 2023. i da ove godine postigne novi rekord u izvozu, rekao je visoki zvaničnik industrije u ponedjeljak.

Tradicionalni lider u izvozu Turske je prošle godine ostvario vrijednost od 35 milijardi dolara, u odnosu na gotovo 31 milijardu dolara izvoza iz 2022., prema informacijama Udruženja izvoznika automobilske industrije Uludağ (OIB).

Sada se nastoji ta brojka podići na 39 milijardi dolara, rekao je Baran Čelik, predsjednik odbora direktora OIB-a, piše turski Daily Sabah.

Raniji vrhunac u izvozu zabilježen je 2018. godine i iznosio je 32 milijarde dolara, prije nego što ga je pandemija koronavirusa spustila na 25,5 milijardi dolara 2020. godine.

“2023. je bila godina u kojoj smo još jednom oborili rekord i dostigli značajnu vrijednost izvoza od 35 milijardi dolara, što nas čini sektorom s najvećim izvozom u Turskoj”, rekao je Çelik.

Lider u izvozu

Automobilski sektor je bio lider u izvozu tokom 17 od posljednjih 18 godina, osim 2022. godine, da bi ponovo preuzeo vodstvo 2023. godine.

Do 68% automobilske robe se otprema u Evropsku uniju, najveće izvozno tržište Turske, kaže Čelik. “Kada na tržište uključite zemlje koje nisu članice EU, ono dostiže veličinu tržišta od preko 80%. Naravno, najveće tržište među njima je Njemačka, a slijede druge velike evropske zemlje”, rekao je.