Počela realizacija EBRD kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže u KS

0

Danas su ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić, direktor KJKP “VIK”-a Enver Hadžiahmetović, predstavnici  firme “Unioninvest & Deling” Mirza Hadžibegić  i Omer Delalić potpisali ugovor vrijedan 5,5 miliona eura.

Ovim ugovorom, kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi 10 miliona eura, utrošiće se na rekonstrukciju elektro energetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i  premijer Kantona Sarajevo Edin Forto,
 
Ministar  Mandić je istakao  da su ostvareni veliki pomaci kad se govori o realizaciji kredita EBRD-a:

“To je za ovo ministarstvo najvažniji projekat a siguran sam i za Vladu Kantona .  Poslije niza problema   možemo reći da spašavamo dugo najavljivani projekta te da  krećemo u rekonstrukciju tri velike pumpne stanice. Zahvaljujem se predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj. Danas zvanično počinje dugoočekivana realizacija EBRD-a kredita, ovo je prva faza. Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Čestitam direktoru Hadžiahmetoviću.  Drago mi je da su danas s nama i predstavnici domaćih firmi, koji su zadovoljili visoke standarde EBRD-a i  koji su preuzele na sebe vrlo važan i odgovoran projekat. Nadamo se  da ćemo u roku imati sve završeno te da ćemo se moći pohvaliti  da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope.” poručio je Mandić.
 
Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto  rekao je istakao da je   nulti prioritet ove Vlade vodosnabdijevanje, , odnosno postavljanje ovog sistema u okvire domaćinskog, dobrog i modernog poslovanja.
“ Činjenice govore o tome, da ćemo se napokon uozbiljiti, kompletnu stvar smo završili s međunarodnim finansijskim institucijama koje imaju visoke zahtjeve u smislu pripremljenosti projekata. Pripremljenost projekata je najveća boljka u budžetu s kojom se ova Vlada suočila u prvoj godini mandata. Sve naredne faza će se ubrzano odvijati.”
 
Enver Hadžiahmetović, direktor KJKP “ViK” zahvalio se svim prisutnim i istakao da je, ovaj projekt najznačajniji za ovo preduzeće.

“Ovo je zaista jako dobar početak. Nakon tri mjeseca rada, krenuli smo na taj put, od kojeg očekujemo, da će biti dobar i uspješan. Drago mi je, da smo uspjeli u ovome i čestitam ekipi a to su moji pomoćnici ,direktori i gosp. Enes Brković, šef PIU tima. Da nije bilo te ekipe, vjerovatno bi ovo još čekalo. Već smo obavili razgovore sa izvođačima i nadzorom i mislim da će ovo biti jedna dobra priča u narednih nekoliko godina”, kazao je Hadžiahmetović, saopćeeno je iz Press ureda Vlade Kantona Sarajevo.