Pobuna radnika Facebooka, ne žele natrag u kancelarije

0

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u kancelarije uprkos riziku od koronavirusa.

Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi se dozvolio nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika, prenosi BBC.

Facebook je saopštio da većina pisaca sadržaja pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

– Vjerujemo u otvoren interni dijalnog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni – naveo je portparol kompanije, prenio je Tanjug.

Facebook je u avgustu saopštio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u kancelarije došao nakon što je propao Facebookov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u kancelarije.