Pobjegao od rata i smrti a danas je konkurencija Western Unionu

0

Bivši izbjeglica Ismail Ahmed zna kako je teško poslati novac kući – zbog toga je pokrenuo kompaniju čiji je cilj da taj proces učini bržim, jednostavnijim i jeftinijim.

Njegova firma – WorldRemit – ima 600 uposlenika i upravlja s 1,1 milion dolara uplata mjesečno, a cilj im je da dođu do 10 miliona redovnih korisnika do 2020.

Korijeni svega mogu se pratiti do 1988. kada je u Somaliji izbio rat, i kada je Ahmed na kamionu pobjegao iz zemlje, odnosno praktično je prokrijumčaren. Njegov rodni grad Hargeisa je teško oštećen.

Čovjek koji mi je pomogao da pobjegnem mnogo je riskirao. Predstavio me je kao svog radnika, a moj pasoš je sakrio. Nakon toga nisam imao kontakte s porodicom i mislili su da sam mrtav – ispričao je Ahmed.

Brao jagode i slao novac

Mjesec dana kasnije on je stigao u Veliku Britaniju, gdje je naporno radio i slao novac porodici koja je pobjegla u izbjeglički kamp u Etiopiju.

Slanje novca bila je tradicija i spas za ove ljude i ranije. Ahmed se prisjeća kako je, dok je još bio dječak, novac koji su dobijali od rođaka koji su radili na Bliskom istoku bio ključan za njihov opstanak.

No, kada je i sam počeo slati doznake tokom studentskih dana u Velikoj Britaniji, uvidio je brojne probleme. Tada je rođacima slao novac koji je zaradio dok je tokom ljeta brao jagode.

Najbliže mjesto gdje je mogao uplatiti novac bilo je udaljeno 2,5 sata vožnje vozom.

Cijena karte do toga mjesta za mene je bila veoma visoka. Tada sam počeo razmišljati da mora postojati bolji način za to – kaže Ahmed.

Novi filmski zaplet

Tada je počeo detaljno izučavati sistem slanja doznaka. Nedugo nakon toga počinje raditi za Svjetsku banku i UNDP.

Njegova životna priča tada ponovo dobija filmski zaplet. Ahmed, naime, postaje „zviždač“, odnosno odlučuje da javno progovori o korupciji unutar UN-a kojoj je svjedočio, nakon čega biva kažnjen. Iako se tada činilo da je ovo nepovoljno po njega, zapravo je taj događaj postavio temelje za pokretanje njegove kompanije.

Naime, UN priznaje da je Ahmed bio upravu i da je nepravedno kažnjen, i 2010. godine mu isplaćuje 200.000 dolara odštete. On taj novac koristi da iste godine pokrene firmu WorldRemit.

Od tada je ova kompanija osigurala više od 220 miliona dolara ulaganja investitora, uključujući Accel Partners, TriplePoint Venture Growth i Silicon Valley Bank.

Brzina je ključna

Ahmed kaže da mu je iskustvo izbjeglice pomoglo da razumije potrebe mušterija.

Mnogi migranti su slični, prošli su kroz iste probleme – kaže on.

WorldRemit naplaćuje procenat od 2 do 3 posto, manje nego što bi banke naplatile slične transakcije.

Ono što je ključna prednost kompanije je što omogućava korisnicima da uplate novac na račun WorldRemita u bilo kojoj lokalnoj filijali bilo koje banke. Novac se potom isplaćuje u drugoj državi sa računa WorldRemita. Novac, praktično, ne prelazi granicu, moguće ga je podići i uplatiti bilo gdje a provizije su niske.

WorldRemit, dalje, nudi mogućnost mušterijama da novac podignu i u mrežama supermarketa i tržnih centara.

Ova kompanija je sada konkurencija tradicionalnim servisima poput Western Uniona, ali i novim digitalnim igračima kao što je Transferwise.

Brzina je krucijalna za mnoge naše mušterije – kaže Ahmed.

WorldRemit, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, napravio je prodor i na tržište SAD, i sada je prisutan u svih 50 država. Zanimljivo je da je Njujork već postao najveća destinacija za slanje novca, odnosno da je pretekao London.

Izvor: CNN Money / Prevod: BiznisInfo