Perutnina Ptuj investira 1,5 mil eura u pogon u BiH

0

Perutnina Ptuj završava značajnu investiciju u svom postrojenju u Srpcu, kazao je za BiznisInfo rukovodilac proizvodnje u ovoj fabrici Velibor Popović.

– Završavamo investiciju u vrijednosti od 1,5 eura u skladište repromaterijala i novi dio proizvodnog pogona. Plan je da u septembru ili oktobru konkurišemo za izvoz u EU, tako da ja očekujem da će to biti završeno do kraja godine – kazao nam je Popović.

Kako je rekao, kandidovat će pogon klaonice u Srpcu i pogon prerade u Brezi.

– Pogon u Brezi je već sad spreman za izvoz a mi ovdje ćemo biti nakon sitnih infrastrukturnih korekcija – kaže Popović.

Podsjetimo da je BiH nedavno dobila dozvolu EU za izvoz pilećeg mesa, a nedavno i dozvolu za izvoz prerađevina od mesa živine. Perutnina Ptuj ima pogone u Srpcu i Brezi.

Almir Hodžić, direktor marketinga, kaže za BiznisInfo da je pogon u Brezi spreman za izvoz.

– To su dvije odvojene fabrike. Fabrika u Srpcu je u fazi modernizacije. S druge strane, Breza je najmodernija fabrika na nivou grupe Perutnina Ptuj jer je najnovijeg datuma, i sve što je bilo najmodernije opreme u to vrijeme u nju je ugrađeno. Iz nje je moguć izvoz i mi iz nje radimo izvoz u zemlje CEFTA u skladu sa grupacijskim strategijama – kazao nam je Hodžić.

Perutnina, inače, ima proizvodne pogone u četiri zemlje Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Podsjetimo da je MHP, velika međunarodna poljoprivredno-industrijska grupacija, preuzela nedavno većinsko vlasništvo nad Perutninom Ptuj.