PayPal otpušta 9 posto zaposlenih

0

PayPal Holdings će smanjiti svoju radnu snagu za oko devet posto pošto se glavni izvršni direktor Aleks Kris (Alex Chriss), koji je preuzeo tu poziciju u septembru, bori sa sve većom konkurencijom, pritiscima na profit i nizom sniženih ocjena analitičara.

U pismu zaposlenima Kris je rekao da je donijeta odluka da se kompanija „svede na pravu veličinu”. Pogođeno osoblje bit će obaviješteno do kraja sedmice, prenosi Biznis.rs.

PayPal, koji je na kraju 2022. zapošljavao oko 29.900 radnika, najavio je sličan krug smanjenja radne snage i prošlog januara. Najnoviji potez pogodit će oko 2.500 zaposlenih.

Ukidanje poslova će omogućiti kompaniji da se „kreće brzinom potrebnom za isporuku za naše klijente i podstiče profitabilan rast“, ​​rekao je Kris u pismu.

– Istovremeno, nastavit ćemo da ulažemo u oblasti poslovanja za koje vjerujemo da će stvoriti i ubrzati rast – dodao je.

Dionice platnog giganta pale su za više od 20 posto tokom prošle godine jer je zarada oslabila, a kompanija smanjila svoje cjelogodišnje smijernice za prilagođenu operativnu maržu.