Panama dodijelila kineskom konzorciju gradnju mosta od 1,4 milijarde dolara

0

Panamska vlada dodijelila je 1,4 milijarde dolara vrijedan posao gradnje mosta preko Panamskog kanala kineskom konzorciju, dan nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga toj srednjoameričkoj zemlji

Kineski predsjednik doputovao je u Panamu u sklopu nastojanja Pekinga da proširi politički i ekonomski utjecaj u Latinskoj Americi.

“Panama bilježi napredak u odnosima s Kinom i ovaj projekt, čija izgradnja započinje danas, nedvojbeno je dio te poruke i povjerenja između dvije zemlje”, izjavio je u utorak panamski predsjednik Juan Carlos Varela.

Konzorcij ‘Panama Cuarto Puente’ čine China Communications Construction Company (CCCC) i njena kompanija China Harbor Engineering Company (CHEC), a povjeren im je posao projektiranja i gradnje mosta preko Panamskog kanala.

Ponuda kineskog konzorcija ocijenjena je boljom od onih koje su dostavile kompanije iz Španjolske, Italije, Južne Koreje i Kine.

Gradnja mosta spadat će među najveće građevinske projekte u povijesti Paname.

Tokom posjete kineski predsjednik Xi i njegov domaćin Varela potpisali su niz sporazuma o saradnji na području infrastrukture, turizma i razvoja.

Panama je prva latinoamerička zemlja koja će postati partner Kine u inicijativi razvoja infrastrukture “Jedan pojas, jedan put”, vrijednoj više milijardi dolara.

Hina