Ovo je najuspješnija firma u Goraždu: Zaposlila je 100 novih radnika

0

Udruženje poslodavaca BPK Goražde i ove godine bilo je organizator manifestacije “Večer uspješnih poslovnih priča”, kojom želi da oda priznanje privrednim subjektima koji su ostvarili najveću dobit u 2022. godini u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

U kategoriji velikih preduzeća nagradu je dobila firma UNIS Ginex d.d. Goražde, kompanija koja je izvozno orijentisana i više od 85 posto proizvodnje Ginexa namijenjeno je izvozu. Priznanje je uručio premijer BPK Edin Ćulov.

UNIS Ginex bilježi uspješni plasman proizvoda na tržište mnogih zemalja, na gotove sve kontinente. Osim što je povećala prihode u 2022. godini, ova kompanija povećala je i broj zaposlenih za oko 100 radnika.

Premijer BPK Edin Ćulov kazao je na manifestaciji da Vlada BPK već treći put podržava ovu dodjelu priznanja, te izrazio zahvalnost Udruženju poslodavaca BPK u nastojanju da donesu pozitivne promjene u BPK.

– Vidite da je večeras lijepa atmosfera, ugodno je druženje. Došli su svi najznačajniji privredni subjekti, skupštinski zastupnici, predstavnici Vlade kantona. Ovakvi nama događaji trebaju – kazao je Ćulov i pozvao sve privredne subjekte sa područja BPK da se maksimalno podrže uposlenici kako bi se bolje motivisali i radili.

U kategoriji srednjih preduzeća priznanje je dobila firma “AC Unity” d.o.o. Ova firma je formirana 2015. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja vojnog oružja. Priznanje je uručio Zijad Briga, ministar privrede BPK.

Predstavnici firme “AC Unity” zahvalili su se prisutnima i kazali da im puno znači što prate rad svih privrednika.

U kategoriji malih preduzeća priznanje je dobila firma “Okac d.o.o Goražde, a priznanje je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Goražda Bajro Obuća. Osnovna djelatnost ove firme je građevinarstvo, te se bavi izgradnjom, sanacijom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva, zatim izgradnjom stambenih i poslovnih objekata.

“EBI security” dobila je priznanje za najveću ostvarenu dobit u kategoriji mikro preduzeća. Ova firma osnovana je 2013. godine i osnovna djelatnost je usluga zaštite u sklopu sigurnosnih sistema. Priznanje je uručila predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija.

Ona je kazala da je cilj ovog događaja da oda priznanje i zahvalnost preduzećima, zajedničko druženje i razmjena ideja i iskustava. Kazala je da bi i ova godina trebala da bude uspješna.

– U saradnji sa Vladom BPK i Gradom Goraždem normalno da ćemo praviti nešto što bi trebalo da bude prepoznatljivo i da postane tradicija – dodala je Bojadžija i najavila nastavak održavanja manifestacije.

Na kraju 2022. godine u BPK Goražde bilo 195 privrednih subjekata, od čega mikro 135, malih preduzeća 50, srednjih 6 i 4 velika preduzeća. Ukupno su ostvareni prihodi u iznosu od skoro 445 miliona KM, što je za 11,43 posto više u odnosu na 2021. godinu. Ukupna ostvarena dobitu 2022. iznosila je skoro 34 miliona KM, što je za 5,7 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Ukupan broj radnika na kraju 2022. godine od ukupnog broja privrednih subjekata iznosio je 4.554 radnika što je više za 50 radnika u odnosu na 2022. godinu.