Ovo je najinovativnija kompanija foruma Sarajevo Unlimited

0

Tehnološka kompanija OWN, sa sjedištem u Lihtenštajnu i razvojnim centrom u Sarajevu, proglašena je za najinovativniju firmu u okviru ovogodišnjeg foruma Sarajevo Unlimited 2018. koji je održan protekle sedmice.

BiznisInfo je nedavno prvi pisao o ovoj kompaniji koja želi promijeniti svijet tržišta kapitala, konkretno odnose između ulagača i kompanija.

Oni žele omogućiti direktnu komunikaciju i trgovinu između investitora i firmi, bez posrednika i naknada.

Iz ove firme, koja ima velika globalne ambicije, tvrde da je trenutno tržite kapitala zastarjelo, nepošteno i neefikasno.

Svoje poslovanje ova kompanija razvija na platformi zasnovanoj na blockchainu (tehnologiji digitalnih valuta), za potrebe servisiranja finansijskih tržišta obveznica.

Platforma je posebno osmišljena da pojednostavi proces dokapitalizacije malih i srednjih kompanija, a sistem ima cilj smanjenje potrebe za posrednicima, omogućava registraciju vlasništva i upravljanje tzv. tokenima cijeli životni vijek obveznica.

– Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati na Sarajevo Unlimited konferenciji. Uz sve pohvale na organizaciji, mogu reći kako je bio odličan odziv publike na našu prezentaciju, kao i veliki interes na štandu. Hvala organizatoru što je prepoznao inovativnost naše kompanije i njenog nastupa na konferenciji. Naš je cilj pomoći lokalnom talentu u realizaciju inovativnih servisa, radeći na najmodernijim tehnologijama, ali i da educiramo i promoviramo mogućnosti finansijkih tržišta, kazao je Kenan Trokić, direktor podružnice Own grupe u Sarajevu, prenijelo je Oslobođenje.

Sascha Ragtschaa, generalni direktor OWN grupe, bio je glavni govornik konferencije na temu budućnosti finansijskih tržišta u doba blockchain tehnologija, te uloge OWN-a u njemu.

Trenutni sistem tržišta kapitala omogućava investicije u samo 1 posto svjetskih kompanija, a posrednici poput banaka ili brokerskih kuća imaju preveliku kontrolu.

– Mi smo kreirali alternativu. Poštenu, međunarodnu berzu. Ona je brza, prilagodljiva, decentralizirana, transparenta i sigurna. Ukratko, to je tržište kapitala kakvo i treba biti – navode iz ove kompanije, pisao je ranije BiznisInfo.

Posao između klijenata odvijao bi se, kako navode, bez posrednika, bez granica i bez naknade. Na ovoj platformi bit će izlistane sve kompanije, male ili velike, koje su na berzi i one koje nisu, i bit će dostupne svim ulagačima.

Druga polovini 2018. godine je vrijeme koje su naveli za početak punog funkcioniranja platforme, a planiraju provesti i veliku globalnu marketinšku kampaniju.