U Varešu otvoren najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu

0

Danas je u Varešu označen početak rada rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini. Ceremoniji održanoj tim povodom prisustvovali su brojni bh. i međunarodni zvaničnici.

Cjelokupni projekat Vareš je dizajniran i izgrađen uz korištenje najnovijih tehnologija vodećih dobavljača i proizvođača u industriji.

Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je od strane lokalnih radnika, dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima. Projekt pokazuje da se rudarska operacija može izgraditi i voditi na održiv način, uz podršku ekonomskom razvoju i unapređenju životnog standarda na lokalnom i državnom nivou.

Članica Nadzornog odbora kompanije, Sanela Karić, ističe da ovaj Projekat predstavlja ponovno rađanje bh. industrijske baštine.

– Danas je BiH dobila najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu. Današnji dan će ostati zabilježen u istoriji kao početak rada jedne od najvećih investicija u BiH od sticanja nezavisnosti. Izvedbom ovog Projekta, pokazali smo svijetu da je naša zemlja dobar domaćin i dostojna velikih investicija i projekata.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, izrazio je punu podršku Vlade ovom Projektu – 450 miliona dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati.

– Ono što smatram vrlo važnim kada je u pitanju ova investicija, je poruka koju šaljemo drugim investitorima kako se u BiH može investirati i da je ovo jedan novi početak. Početak rada kompanije Adriatic Metals, početak proizvodnje i kraj administrativne borbe. Želim poslati i poruku svim budućim investitorima da mogu doći u BiH i investirati. Vlada FBiH je jednoglasno stala iza ovog projekta i pozivam vas sve zajedno da širimo ovu pozitivnu klimu, da širimo ovu pozitivnu priču i šaljemo pozitivnu poruku u svijet – kazao je Nikšić.

Britanski ambasador Julian Reilly je naglasio kako je izazov otvoriti moderan rudnik bilo gdje u svijetu, a učiniti to za samo osam godina ogroman uspjeh. – Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine.

Današnja ceremonija dokazuje da je BiH spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru.

Fokus Adriatica na postavljanje socijalnih i ekoloških standarda u središte investicije pokazuje kako rudarstvo treba biti obavljeno i otvara put BiH da postane značajan igrač u ovom sektoru, brzo privlačeći odgovorne investitore, uključujući iz Velike Britanije.

S ponosom što je najveća poslijeratna investicija realizovana upravo u Kantonu na čijem je čelu, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je istaknuo da će dodatno učvrstiti poziciju koju ovaj kanton ima kao generator privrednog razvoja FBiH.

– Projekat Vareš će imati apsolutnu podršku kantonalnih institucija sve dok se budu poštovali propisi i vodilo računa o zdravlju građana i zaštiti okoliša – dodao je Pivić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je istakao kako se uticaj otvaranja rudnika Rupice ne može dovoljno naglasiti.

– Adriatic Metals je oživio naš grad, osnažio populaciju i ekonomske aktivnosti. Dodatno, vratio nam je  snažnu rudarsku tradiciju te stanovništvu dao osjećaj ponosa i svrhu da ovdje žive i rade. Bilo je zadovoljstvo raditi s timom Adriatica, i nadam se čvrstoj poslovnoj saradnji i u narednom periodu, kako Projekat bude dostizao i premašivao svoj proizvodni kapacitet. Želio bih zahvaliti kompaniji što su naš slavni Vareš ponovo pozicionirali na mapu važnih proizvođača metala.

Nakon ceremonije, na lokalnom trgu u Varešu održan je “Vareš Fest” koji je okupio upravu kompanije, njihove goste i građane Vareša kako bi uživali u poslijepodnevu ispunjenom kulturnim i zabavnim sadržajem.