Otkrivena najveća prevara u historiji Kine “teška” čak 78 milijardi dolara

0

Kineski regulatori optužili su Evergrande i njegovog osnivača za napuhavanje prihoda za 78 milijardi dolara, stavljajući nesolventnu kompaniju u središte najvećeg slučaja finansijske prevare u zemlji.

Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire (CSRC) odredila je kaznu od 4,175 milijardi juana (580 miliona dolara) Hengda Real Estateu, glavnoj kineskoj jedinici grupe, objavila je firma u podnescima berzi u Shenzhenu u ponedjeljak.

Xu Jiayin, osnivač i predsjednik Evergrande grupe, kažnjen je sa 47 miliona juana (6,5 miliona dolara) zbog preuveličavanja i drugih navodnih kršenja.

Bivši najbogatiji čovjek u Kini, dobio je doživotnu zabranu pristupa tržištima vrijednosnih papira.

Nalazi su otkriveni nakon osam mjeseci duge istrage CSRC-a. Istraga je prethodno izbacila iz kolosijeka Evergrandeove razgovore o restrukturiranju duga s njegovim inostranim imateljima obveznica u jesen, jer firma nije mogla izdati nove zapise.

Nekoliko dana kasnije, Evergrande je rekao da su kineske vlasti pritvorile njegovog predsjednika pod sumnjom da je počinio krivična djela. U januaru 2024., sud u Hong Kongu naredio je likvidaciju Evergrandea.

U podnesku od ponedjeljka, Hengda je rekao da je CSRC optužio kompaniju za nekoliko kršenja, uključujući napuhavanje prodaje u svojim finansijskim izvještajima, oslanjanje na te navodno krivotvorene brojke za prodaju obveznica i neobjavljivanje relevantnih informacija prema potrebi.

Regulator je rekao da je Hengda lažno prikazala 214 milijardi juana (30 milijardi dolara) u prodaji za 2019., što je činilo polovinu prihoda te godine. Još 350 milijardi juana (48,6 milijardi dolara) u prodaji za 2020., što čini 78% prihoda, također je lažirano.

Kao rezultat toga, neto dobit u 2019. napuhana je za 63%, a neto dobit u 2020. za 87%, navodi se.

Navodna prevara, koja iznosi ukupno 564,1 milijardu juana (78 milijardi dolara) tokom dvije godine, najveći je slučaj finansijske prijevare ikada na tržištima vrijednosnih papira u kontinentalnoj Kini, prema prethodnim regulatornim izjavama i izvještajima državnih medija.

Uz kazne izrečene Hengdi i Xuu, CSRC je novčano kaznio šest drugih rukovoditelja.