Otkočen nastavak izgradnje 9. transverzale

0

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je juče sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačom i predstavnicima firme Euro – Asfalt na kojem je postignut dogovor kako bi se otkočio nastavak izgradnje 9. transverzale, koja se gradi u općini Novi Grad Sarajevo.

Investitori ovog višemilionskog infrastrukturnog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i općina Novi Grad.

Postignut je dogovor da će Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, uz saglasnost Ministrstva saobraćaja KS finansirati demontažu i ponovno vraćanje jednog kolosijeka željezničke pruge na stanici Alipašin Most i kontaktne mreže kao dodatni posao na ovom projektu, a koji je neophodan kako bi se izvršila montaža same konstrukcije mosta (nadvožnjaka), najvažnijeg objekta na 9. transverzali.

„Na zadovoljstvo svih učesnika u ovom projektu problem je prevaziđen, a obećanje je izvođača radova firme Euro – Asfalt da će u najskorijem roku nastaviti radove i dovršiti samo montiranje mosta na 9. transverzali. To je za nas značajan iskorak i ono što nam nakon toga ostaje je izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a samom izgradnjom mosta približavamo se konačnom cilju, a to je stavljanje u funkciju 9. transverzale. Ostaje još jedna odluka Skupštine Kantona Sarajevo za koju također imamo obećanje da će biti donesena, a koja je neophodna kako bi se za objekte koji se nalaze na trasi 9. transverzale izvršila isplata građevinske vrijednosti. Time bi se riješio i posljednji problem spajanja 9. transverzale sa ulicom Safeta Zajke“, pojasnio je načelnik Efendić.

Naglasio je ukoliko Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Kantonalna Skupština ostanu pri svojim stavovima, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale mogu završiti.

„Vrlo brzo i efikasno smo zajedničkim dogovorom riješili izazove koju su se pojavili na trasi 9. transverzale, tako da se radovi nastavljaju. A dotakli smo se i pitanja koja će nas najvjerovatnije dočekati na proljeće, a to je rješevanje imovinskih odnosa i finansiranje nastavka kružnog toka i spajanja sa autoputem. Jako sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Novi Grad, ne samo na ovom, nego i na ostalim projektima koje zajednički realiziramo“, kazao je Šteta.

Osim rješevanja pitanja finansiranja demontaže i ponovnog vraćanja kolosijeka željezničke pruge, dosta vremena izgubljeno je i čekajući saglasnost Željeznica FBiH o tehnologiji postavljanja konstrukcije sa kojom je povezana željeznička pruga, kojom se svakodnevno odvija željeznički saobraćaj.

Nakon današnjeg dogovora, u narednim danima slijedi dizanje elemenata mosta koji su već spremni i nalaze se u neposrednoj blizini, te samo montiranje mosta.