Osnovana Evropska unija za baterije

0

Grupa evropskih kompanija okupljenih oko njemačkog automobilskog diva Volkswagena i švedskog proizvođača baterija Northvolta odlučila je udružiti snage na istraživanju baterijskih ćelija.

Evropska unija za baterije (EBU) startat će početkom iduće godine sa ciljem akumulacije znanja o proizvodnji baterijskih ćelija, uključujući istraživanje sirovih materijala, tehnologije ćelija, ali i recikliranja iskorištenih baterija, navodi se u sapćenju koje je u četvrtak objavio VW, prenosi agencija Hina.

Istraživačke aktivnosti također će se fokusirati na razvoj tehnologija koje će omogućiti održivu, klimatski prihvatljivu i konkurentnu proizvodnju baterijskih ćelija u Evropskoj uniji, stoji u saopćenju.

Konzorcij će obuhvatiti i znanstvene laboratorije iz više zemalja EU-a a rezultate istraživanja dijelit će sve njegove članice, izvijestili su iz VW-a, na navodeći o kojim je zemljama EU-a riječ.

“Svi će partneri povećati ulaganja na temelju rezultata planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti”, saopćili su iz Volkswagena, ukazujući i na mogućnost traženja finansijske podrške od njemačkog ministarstva privrede.

Njemačka je osigurala milijardu eura podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile. Prema saopćenju ministarstva privrede s početka sedmice, zahtjev za podršku iz tog programa podnijelo je više od 30 kompanija, uključujući proizvođače automobila i njihove dobavljače, proizvođače baterija, hemijske firme, proizvođače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

Među njima su i VW-ov konkurent BMW i proizvođač baterija Varta.