Osigurana nova sredstva za zapošljavanje u FBiH

0

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) predstavio je danas dva programa zapošljavanja za 2020. godinu. Riječ o Progamu sufinansiranja zapošljavanja i o Programu sufinasiranja samozapošljavanja Start Up.

Za mjere aktivne politike za zapošljavanje u ovoj godini osigurano je 66 miliona KM, a planirano je da ovim sredstvima bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba.

– Riječ je o primarnim programima koje Zavod već godinama finansira. Ukupna vrijednost Programa sufinansiranja zapošljavanja je nešto veća od 51 milion KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 13.000 osoba. Za realizaciju Start Up Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14 miliona KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH – rečeno je na pres konferenciji.

Javni poziv za učešće u oba programa bit će biti objavljen 28. februara na portalu FZZZ, a sami tekstovi poziva biće dostupni osam dana ranije.

Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim kantonima. Biće otvoren tri radna dana, a aplikacije će se moći podnosti putem linka na web portalu FZZZ.