Oporavak cijena željezne rudače

0

Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.

Futuresi – koji je prošle sedmice potonuo više od 13 posto – u početku je pao čak 3 posto na 97 dolara po toni u Singapuru, a zatim se vratio. Dok je ukupni rast Kine bio potaknut snagom tvorničke proizvodnje i ulaganja na početku godine, nacionalna proizvodnja čelika bila je samo neznatno veća u prva dva mjeseca.

Željezna se rudača još uvijek povukla za više od četvrtine od početka godine i bila jedna od najslabijih među glavnim sirovinama. Pad je prvenstveno potaknut zabrinutošću oko potražnje u Kini, gdje se dužnosnici bore s dugotrajnom krizom u državnom sektoru nekretnina koji intenzivno proizvodi čelik. U tom kontekstu neke su tvornice smanjivale proizvodnju, prenio je SEEbiz.

– Znakovi slabosti potražnje nastavljaju se pojavljivati, a kineske talionice najavljuju smanjenje proizvodnje – navodi ANZ Group Holdings Ltd. u bilješci analitičara uključujući Daniela Hynesa.

Zalihe željezne rude u lukama u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, povećavaju se. Zalihe su prošle sedmice narasle na 140,9 miliona tona, što je najviša razina u više od godinu dana.