Općina Neum nezakonito prisvojila obalu mora i otoke Veliki i Mali Školj

0

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru jer je, kako tvrde, Općina Neum nezakonito izvršila upis prava vlasništva 1/1 nad dva bh. otoka. To su Veliki i Mali Školj.

Iz Pravobranilaštva tvrde da je to državna imovina.

Odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Šerifa Špage u aktu su naveli da su 21. avgusta 2023. uputili Općini Neum zahtjev da im dostave dokumentaciju.

Sredinom septembra su iz Službe za imovinsko-pravne poslove Općine Neum dostavili odgovor, pozivajući se na Rješenje Općinskog suda Čapljina, da su oba otoka, kao i obalu mora upisali kao svoje vlasništvo 1/1, javio je Fokus.

Pravobranilaštvo je u Kantonalnom sudu Mostar tražilo da se rješenje Suda u Čapljini poništi, ali odgovor još nisu dobili.

Inače, na spisku državne imovine koji je izradio OHR, nalaze se i otoci u neumskom zaljevu Veliki Školj i Mali Školj.

Hrvatska već godinama pokušava da prisvoji ta dva otoka i tvrdi da su oni u njenom vlasništvu, bez obzira što zvanična dokumentacija potvrđuje da su otoci vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Inače, OHR je nametnuo i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganju državnom imovinom dok se ne na nivou BiH ne donese novi.